Kisah Tarik Kereta Dan Bank…

Posted: November 30, 2009 in My live

Berita pagi tadi memberitahu bahawa Hire Purchase Act (HP Act) akan dikaji semula kerana Akta yang ada sekarang ini memberikan ruang yang cukup banyak kepada pihak bank untuk menindas peminjam yang gagal membayar balik pinjaman mereka. Antara cas (charge) yang disebut ialah upah tarik, cas (charge) storage (penyimpanan) dan satu lagi, saya terlupa.

Yang tidak disebut ialah cas guaman, duit kopi dan segala kesukaran dan tekanan secara fizikal dan emosi yang diterima oleh peminjam.

Sudah terlalu lama peminjam ditindas, undang-undang tidak memihak kepada mereka sedangkan merekalah yang patut mendapat pembelaan dan jika tiada peminjam maka tiada juga bank… sepatutnya benda ini dah lama diambil perhatian oleh pihak berwajib.

Namun kata pepatah orang putih” better late than never”. Jadi saya sebagai seorang peminjam amat mengalu-alukan langkah-langkah baru ini dan diharap pekerja bank, bank Negara dan orang ramai sama-sama memikul tanggungjawab bagi merealisasikan perubahan ini.

Bagi mereka yang pernah melalui waktu-waktu perit dan tak mampu membayar ansuran pinjaman, tentu faham sangat tekanan yang diberi.

Selain dari kenderaan akan ditarik bila-bila masa selepas 3 bulan 21 hari, ada pekerja bank yang makan duit kopi dari tukang tarik – selain dari membekalkan maklumat peminjam, pegawai bank ini bersekongkol dengan penarik kereta untuk habuan dengan :-

  1. Stop payment – tidak membenarkan bayaran dibuat jika penarik kereta inform yg kenderaan yang lewat membayar telah dijumpai.
  2. Surat RO hanya di fax atau e-mail kepada penarik kereta bila kereta telah dijumpai – bererti peminjam tak tahu pun RO (Repossessing Order) telah dikeluarkan dan jika sudah dikeluarkan kekadang bukan kepada penarik kereta itu tapi kepada penarik kereta yang lain.
  3. Kadang-kadang peminjam berjanji dengan bank akan membayar pada contoh : 5/11/09 tapi kenderaan ditarik pada 4/11/09 dan peminjam terpaksa melunaskan bayaran tambahan sedangkan jika bank tetap pada janjinya peminjam memang dapat melunaskan mungkin lebih dari yang tertunggak.
  4. Kenderaan yang ditarik diguna-pakai oleh penarik kereta sebelum dan ada waktu kenderaan yang ditarik hilang langsung tidak diserah kepada bank. Dalam bahasa “mereka” ini dipanggil “duri”, silap haribulan terlepas jual ke Thailand.
  5. Bank hantar surat saman biarpun menerima bayaran (kes macam ni biasanya untuk kes bayaran yang tertunggak contoh : peminjam memang ada tunggakan tapi masih membayar contoh hutang 3 bayar 1 atau 2, jadi memang ada tertunggak dan pihak bank pulak sewenang-wenangnya hantar surat saman kat peminjam sedangkan bank masih menerima bayaran – dan cas tetap peminjam yang kena bayar.
  6. Ada 1 kes terbaharu kat tangan saya sekarang ni ialah, bulan 9 bank hantar 1 surat lawyer NOD (Notice of Demand) dikeluarkan oleh satu firma guaman dan pada bulan 10 satu surat lagi oleh firma guaman yang lain. So macamana ni?
  7. Bila kenderaan dah ditarik dan katalah peminjam tak mampu nak tebus balik, kenderaan ini akan dilelong dan sekiranya harga lelong kurang dari hutang, maka pihak bank akan mengambil tindakan sivil kepada peminjam.

Kesian kepada peminjam, sudah jatuh ditimpa tangga, dihempap dek pasu bunga lalu dilanggar oleh lori trailer… Lihatlah betapa zalimnya system pentadbiran yang ada di Negaraku yang tercinta ini yang Islam itu agama rasminya.

Penindasan yang halus tanpa disedari.

Bagi para peminjam pula, ketahuilah hak-hak sebagai peminjam dan ambil tahu sikit pekara-pekara seperti undang-undang tarik kereta. Kalau ikut undang-undang, kereta dalam kawasan tertutup contoh : porch – mereka tak boleh tarik . Tapi mereka buat apa? Nak tahu? Baca terus…

Kereta dalam Porch

Mereka akan “ambush” i.e mereka tunggu sejak subuh-subuh dan bila orang dirumah bukak pintu pagar untuk hantar anak ke sekolah atau keluar pergi kerja mereka akan masuk dan paksa kita serah kunci;

Kalau orang tak de rumah, mereka akan angkat pagar, keluarkan kereta dan ambil gambar (kononnya ambik kat luar rumah)

Kereta kat Public Parking

Mereka boleh tarik tapi hanya waktu pejabat dan pada hari bekerja sahaja.

Oh, lupa 2 pekara penting :-

  1. Penarik kereta ada kad kuasa dan seharusnya mereka hanya bekerja untuk institusi kewangan tersebut sahaja dan bukan kad kuasa dari CIMB tapi tarik kereta PBB.
  2. Kereta yang ditarik kena buat report polis dan kalau tak silap kena report sebelum ambik tapi sekarang mereka juga boleh buat report kat mana-mana balai dengan alasan diluar kawasan (polis pun ada masukk…)

Saya harap dengan pengisytiharan akta sewa beli ini, mereka juga akan menilai semula pekara-pekara yang disebutkan disini.

Fokus bank nak dapatkan balik pinjaman yang diberi jadi carilah jalan bagaimana bank tak rugi dan pelanggan tak menjadi mangsa.

Comments
  1. boy says:

    saye seorang repossessor atau penarik kereta.. bukan semua penarik seperti yang dikatakn.. sila mintak kad kuasa atau AHPM dr pnarik seblum menyerahkan kereta anda kepada mereka..

    • ahchai says:

      Terima kasih saudara izri.. ye mamang betul jika mengikut undang-undang seorang repossessor perlu menunjukkan kad kuasa atau sesiapa yg berdaftar dengan AHPM
      tetapi ramai yang bukan hanya membawa geng 606 atau geng siam, kayu golf atau kayu hoki juga menjadi teman atau “surat kuasa” bagi mereka.

      Saya tidak mengatakan yang semua penarik kereta adalah jahat ada yg bertimbang rasa tetapi ramai yg menggunakan peluang ini bagi mendapatkan duit dengan cara yg mudah.

      terima kasih saya ucapkan kepada saudara izri atas pandangan saudara, tak salah pandangan saudara.

    • Nadia says:

      Kereta saya hilang.. Saya dah call pihak bank tp bukan kena tarik tp kena curi. Dah buat polis report tapi polis ckp tak boleh buat apa2. Pihak polis bagi cadangan untuk mintak repossessor atau penarik kereta bagi maklumat. Boleh ke En.tlg saya? Email: nadiana1104802002@yahoo.com

      • mohamad says:

        Assalamualaikum WBT

        Mohon bantuan & pandangan semua.

        Kes saya plak, saya beli kereta baru & salesman sorg ni nak tlg cari buyer. Mukanya memang ada sorang buyer yg berminat utk beli & pakai kereta tu. Lepas tu plak dia x jadi beli & salesman ni kata dia jual plak pada org ln. Masa buyer awal tu nak beli, saya mintak tukar nama trus tpi salesman ni kata loan masih tinggi.

        Sekarang ni bank telefon sbb byrn keta terunggak & saya cuba contact sales ni tpi x dpt. Rupanya dia masuk jail sbb kes tipu. Saya pulak tersepit tpaksa byr dua kerta masa skrg ni. Saya plak tak tahu di mana lokasi kereta tu.

        APA yg perlu saya buat? Jika buat laporan polis apa statement yg perlu saya nyatakan? Masya Allah, ujian & dugaan buat diri saya & keluarga. Terbeban dengan hutang..

        TERIMA KASIH

    • suzi says:

      boleh bagi komen yang mana tahu bab undang-undang.. motor telah lama ditarik sehingga 8 tahun pejabat lawyer call kena menbuat pembayaran sehingga RM 4000.. walaupun dah bayar tapi tak dapat motor pun.. dan org yang call boleh mengugut meminta membuat pembayaran jika tidak akan kacau sampai tempat kerja,.. terjadi pd adik saya.. coz dulu dah kena tarik so ingat tak ambil tahu le apa2.. n satu lg sekiranya kna tarik pun apakah tindakan yang boleh dikenakan… hya blacklist je ke.. tapi kenapa dah lapan tahun pun baru nak kol.. setakat ini adik saya buat lapiran polis kerana kes ugut.. dan polis minta tunggu untuk dapatkan surat lawyer tersebut.. sampaikan ugut untuk bakar tempat keja bekerja…

    • man says:

      kje trik kereta ye….kete sy org len pkai….da 2 bln xbyr…nk mtk tlg trikkn bleh x…mklumat org tu ada pd sy

    • mreshane says:

      WQD9313 – repocessor mana yg nak tarik bgtau sy, ada komisyen tak? Keta da lama tersadai kat area rumah – dekat 3tahun, 2-3 bulan tu kira ok lg ni da dekat 3tahun.. Keta ni simpan ke curik? Org ramai buat derk je..

      Email saya ye!

  2. aidi says:

    pihak bank mmg melampau skrg..kereta saya cuma tertunggak 3bulan tapi..disebabkan cuma RM1 sahaja..dijadikan 4bulan..terus datang geng geng org tak tahu hukum haram(macam kafir).masuk umah orang macam samseng..pas tu tipu plak..kata nak ajak pergi bank nak settle..tiba-tiba..siap rampas kunci keta dan lari cam pencuri..macam tu ka org melayu..tu melayu kurang ajar..jenis mak pak tak ajar…disebabkan Rm1 aja..tu yang tak puas hati sangat..kalau berlambak tak apa la juga..bank skrg mmg gila..tak ada hati perut..bagi penarik2 kereta melayu tu..tukar aja bangsa..tak yah la guna nama islam kalau tak tahu hukum haram..carilah kerja yang lebih berkat..abis barang dalam kereta aku hilang masa pergi ambik balik kereta..bab tak sempat nak kuarkan barang dalam kereta..terus bawak lari camtu aja..jenis tak ada otak..kerajaan pun binggung..cuba fikirkan cara yang lebih baik dari penarik kereta..contoh..hantar perunding bertemu dengan pelanggan yang bermasalah..dan cuba cari jalan pernyelesaian..kalau pelanggan berdegil gak(yang tak tahu berunding)..baru kuar kan surat..pada tarikh sekian,sila hantar kereta kembali ke syarikat kewangan tersebut..kalau ia tidak juga menghantar kenderaan tersebut pada tarikh yang ditetapkan..kerjasama dengan pihak polis mengeluarkan waran tangkap..so for sure..peminjam tak akan sorot kereta atau tindakan kejam atau bodo dari penarik kereta..kalau dah keluar waran..mana lagi dia nak lari..fikir2 kan lah..dan renung2 kanlah..tapi tak tahu la kalau pemimpin skrg semuanya gunakan lutut untuk berfikir..

  3. akram abu bakar says:

    Askum, saye dah sampai kena surat tuntutan mahkamah dah…
    ader sesiape ade idea tak? kalau tgk pade jmlah yg dituntut, mmg boleh dikatakan dapat la lagi sebijik kereta yg pernah saya miliki tue… dari aspek tahun kelaran dan nilai…
    Dah la time tarik kereta tue saya kene buang kerja.. baru setahun nak bertapak balik dah kene bayar sampai RM 14ribu kat bank tapi habuk pun tarak… Dah rasa nak terjun bangunan memikirkan masalah nie.. Gaji saya baru RM 1500, tanggungan jer dah RM 300, jumlah hutang2 lain yg sedia ada dah RM 400, sewa umah lg RM 350… dah pening memikirkanye…. buntu.. buntu…

    • ahchai says:

      Pandangan saya en akram kena jumpa pihak bank, dan cuba bayar pada tahap minima atau en. boleh jual kereta tersebut dgn pertimbangan pihak bank.

      Nasib en lebih kurang dgn seratus penggangur di luar sana jadi jangan lah buat keje bodoh ingat kan ALLAH dan solat. Minta padanya isya’allah
      doa org yg teraniaya akan dimakbulkan ALLAH.

      • mmmm says:

        Pandangan saya terhadap kereta lelong ni lain sikit. Kalau pihak bank merampas kereta kita yang tak bayar berbulan bulan tu (Ok la ni) dan kemudian melelong untuk mendapatkan baki pinjaman, tetapi gagal untuk mendapatkan baki pinjaman tersebut, penyewa kereta tidak boleh dituntut kerana pihak pelelong gagal melaksanakan tugas mereka.

    • ahchai says:

      Pandangan saya en akram kena jumpa pihak bank, dan cuba bayar pada tahap minima atau en. boleh jual kereta tersebut dgn pertimbangan pihak bank.

      Nasib en lebih kurang dgn seratus penggangur di luar sana jadi jangan lah buat keje bodoh ingat kan ALLAH dan solat. Minta padanya isya’allah
      doa org yg teraniaya akan dimakbulkan ALLAH.

  4. sis says:

    hai..sy br dapat notis tarik kereta..sy risau nih..bukan taknak bayar, lagi semingu saya akan dapat advance and nak bayar semua tungakan tu..adakah kereta saya akan ditarik sebelum seminggu tu?huhuhu..tolon..

    • ahchai says:

      Sebaiknya Call bank dan dapatkan persetujuan dengan pihak bank utk pembayaran semula.
      Sekiranya perlu “sorok, simpan” atau apa-apa jelah keta tu dari keluar garage atau rumah.
      Jangan pakai kereta tu dulu sebelum jelaskan bayaran.

      kalau tak nanti susah kena bayar duit air dekat MAMAT yang nak tarik keta tuh.

      seeloknya call bank dan buat persetujuan.

      • mmmm says:

        Bank bukan tempat yang baik untuk saat saat macam ni. Bank walaupun memberi persetujuan, interest tetap berjalan. Aku kena banyak kali dah.

  5. buntu says:

    saya jual kete kat used car, biasalah selalunya used car x kan tukar nama selagi x de buyer. nak dijadikan cerita..dpt nitoce dr mahkamah kereta tu dah 6 bukan x berbayar. skrg bank tu dah byk kali telepon..bla terangkan hal sebenar x nak terima. kami sendiri buat sisatan, kereta tu berada di kelantan di tgn samseng, bank kata x leh amik sbb takut org dia kene tetak..habis? kami ni dah la ikan masin…kalo kene tetak x ke sia2? skrg buta2 je kene bayar…dalam 40k dahulu sblm reschedule balik loan..teraniaya sungguh….puas dah menagis. used car tu dah bankraupt..dia bg kete tu pada samseng kelantan tu sbg hadiah….kami dpt tahu kete tu dikelantan pun hasil siasatan sednri. nak harapkan polis? hmmmmm jawapannya ‘masih dlm siatan’, maklumlah kami bukan artis. skrg kami diberitahu kereta tu di KUALA LUMPUR…tp…cemana nak buat? x kan nak bayar buta2 je kan? bantulah kami…teraniaya sgt2

    • Salehhudin Salamat says:

      Memangla Polis cakap dalam siasatan sebab tu masalah ko ngan Bank dan Used Car takkan Polis nak pegi tarik kete ko dgn samseng tu plak Polis bukan pun tau menahu perjanjian used car dgn samseng tu… and Polis mane ade kuase nak tarik kete ko dari samseng tu…kecualilah samseng tu gune kereta ko dalam satu kejadian jenayah dkt kawasan ko tinggal maybe lah Polis tu boleh rampas kereta tu dan tangkap samseng tu berkaitan kes jenayah tu tapi tu dikira dah jadi kes lain…lagi pun takkan lah Polis kat tempat ko nak pegi tarik kereta kat Kelantan dan KL itu mustahil lah….Ko buatlah repot dibawah kesalahan penipuan jual beli kereta baru ok dan masuk akal untuk disiasat keatas used car tapi memang lama lah Polis nak seatlekan coz banyak document yang Polis kene dapatkan dari bank dan nak cari owner used car lagi, nak cari kereta ko dan samseng then nak pengesahan dari jpj lagi semua tu makan masa diaorang bank n jpj tu ko ingat nak bagi semua maklumat tu senang2 je ke kat Polis diaorang pun macam haram jugak walaupun berurusan dengan jabatan kerajaan….

  6. ahchai says:

    Cuma satu jer yang saya boleh katakan. report polis dan katakan bahawa kereta saya ‘hilang atau di curi”. Maka insurans akan ambil alih utk part tu.

    Pihak ketiga akan membuat bayaran bagi pihak kita, iaitu pihak insurans.

    Itu sahajalah yang boleh saya tolong buat masa ni.. selain dari tu doa dan tawakal kepada Allah. Sedekah jangan lupa sebab sedekah akan membantu kita dalam masalah kewangan.

    Percayalah sedekah yg ikhlas akan membantu kita semasa kita dalam kesusahan.

    Moga2 kisah saudara dapat di jadikan iktibar.

    • buntu says:

      ah chai…teroma kasih atas your respond.kami dh tahu kereta tu dimana skrg ( 22hb sept 2011). sememangnye ia masih di kelantan..kami ada pergi cimb 2 hari lepas utk tanya apa pihak bank buat, da kasi alamat, gambar pada bank 1 thn yg lepas…x de action. bank nak kami buayt loan lain ( bank rakyat) jumlah habis kete tu…dan settle dgn bank- seboleh2 nak suh bayar bank jugak…sedih bila pegawai bank melayu pun kecut telor..padahal dia bank…x tercabar ke piihak bank ek? kalo gtu…lain kali semua org..beli ketee..dan duduk je kat kelantan ye….bank x kan cari korang punye…bodoh! x tercabar ke pihak bank ek? buat malu jek!! kami ni bukan org x berilmu…sbb ada yg mencdgnkan buat x tahu je..x yah byr…biar je la nak ishtihar muflis pun..tp, kami org sembahyang…x kan buat gtu…hmmm
      nak tanya.. sblm ni kami da report polis…dgn menceritakan kisah sebenar dari used car tu….kalo buat repot polis baru…boleh ke? bukan ke nanti repot bertindih? nanti kami pula yang kene dari pihak polis….tolong plss!!

      • ahchai says:

        Nasihat saya kalau nak juga selesaikan cuba hubungi pihak PEKIDA. Minta ayahanda atau abang Long buat perkiraan utk dapatkan semula kereta tersebut.
        Report polis boleh juga dibuat tapi di kelantan, minta kerjasama pihak bank.

        Solat hajat 7 hingga 11 hari, sedekah sebanyak yg mungkin… Minta pada ALLAH.. sebab Allah Maha berkuasa dari samseng-samseng tersebut…
        Yakin dan bertawakallah pada Allah.

        Utk bank tu minta nasihat lawyer dan jangan buat sebarang bayaran biarkan lawyer anda yg tentukan sebab ini kesalahan pihak bank bukan dari pihak anda.

      • salehhudin salamat says:

        Buat je repot baru cakap used car tu tipu urusan jual beli…nnt poli siasat dibawah kesalahan penipuan nnt reoot tu boleh oakai cover ko dari bank tagih hutang.

  7. LADY-90 says:

    saya nak tanya. tukang tarik ni hanya boleh tarik kereta pada waktu pejabat ke atau bila2 masa? kalau waktu pejabat,sila nyatakan hari dan jam nya..

    sekian.

  8. wan says:

    memang haram jadah penarik kereta di taman daya johor bahru..pukul 6.30 pg dah menarik kereta kat parking. wat repot kt polis pon setakat melepaskan batuk di tangga,nampak sangat org tarik kete ni cm bangsat!!!! G bank (AMBANK JOHOR BAHRU) nak setel kes ni macam haram jadah je jawabnyer ,memang la ko keje kat situ tp x bertimbang rasa tol,korang pikirlah kul 6.30 kene tarik kul 10.00 pg setel bayar perabih x ke naya cam tu kat peminjam…memang cibai haram jadah bank + penarik kete…penarik kete ni memang terdesak sangat idopnyer kot tu yang tari kete seawal pg tuh!!!!!setau aku lahhh tarik keta memang timing waktu bekerja sahaja,klu aku jumpe penarik kete meng aku pulun kasi bengkok badan dia wat menyusahkan org je x abis2

  9. TAJI says:

    keta aku pnh kena tarik sekali thn lps,semput gak la cr duit pinjam sn sini,skrg ni keta aku kantoi lg payment kali ni dh msk 6 bulan x byr bank.aku kuar keta time malam jer..dgn rod taxnya xda.stakat ni aku berjaya la solex keta aku.
    tips dr aku nk jauhkn trk keta ni sng jer..
    bwk keta time mlm jer..dr kol 6pm-9am diaorg xda kuasa trk keta coz time trk keta si trk keta ni akan kol bank waktu pejabat je.klu rmh flet ssh la coz parking open sng keja diarang nk amik tp klu park kat rmh teres x dpt la.korang park then selimutkn keta tu.nk lg cantik keja jht korang ni tkr plat lain..TAPI time parking jer..road tax cabut la klu blh.dgn tip yg aku bg ni insyallah keta korang selamat dr penarik kereta.
    aku bkn xnk byr tp br brenti keja.keta lak dh la lawa enjin power so klu terlepas naya la aku..so kepada org2 yg kereta sangkut mcm aku ni jgn risau psl keta jji solex n berpagar..sekian

  10. qamail says:

    salam……..saya seorang bekas penarik kereta… saya nk inform ckit kat sini….tukang tarik bkn nye sume jahat… yg saudara saudari kne 2 ialah tukang tarik yg xprofessional… silap2 dorg authority pon xda….. kalau repossesser yg betol….dia akan tunjuk authority and ckp ngan sopan…. bkn nye mcm saudara saudari pikirkn…tentang yg janji2 di buat oleh pemilik n bank….tp keta ditarik pada esok nye… itu bkn slah tukang tarik..tp salah pihak bank….lau nk mrh…mrh pihak bank…sbb tukang tarik x akan taw janji2 mereka

    • mmmm says:

      Memang tak semua. Kebanyakan. Saya berjumpa dah banyak tukang tarik kereta semuanya tak berhati perut. Bayang kan jahanam kereta aku dorang tarik dari tempat parking kereta. Dah lah perbuatan tu salah, sebab tak ada persetujuan dari aku, pihak bank kenakan bayaran tarik kereta kat aku campur interest dekat dekat 3 ribu dah. Bank Negara boleh pantau ke masalah macam ni. Aku tak tau nak cerita ngan saper lagi

    • salehhudin salamat says:

      Mane ade sme je suma tukang tarik kereta takde adap…

  11. nan says:

    salam semua.. nak tanya ada sapa2 penarik kereta budiman atau sapa2 yg boleh tolong saya? saya da trade in kereta dgn satu seller penipu mangkuk ayun ni.. first time nak tukar. kita percaya laa.. org Islam la katakan.. takkan nak bagi anak bini makan duit haram.. tp tetap kene tipu gak.. jual keta tu kat sorang cikgu ni x tukar loan.. cikgu ni pun satu.. bayar sekali 3-4 bulan x bayar.. la ni jadi 8 bulan x bayar. Alhamdulillah pihak Bank Islam memahami plak (rare case nih). w/pun slalu sgt lawyer call dan bg surat cinta, tp still bg chance lg.. cuma skarang saya dah abis sabar.. pakai kete free, saya tanggung risiko la plak.. so ada sapa2 blh tolong? dah deal dgn bank yg saya akan settle semua bla dpt kete tu balik. Terima kasih

  12. syah says:

    trik yg aku buat utk elakkan kereta ditarik:

    baru2 ni keta aku tunggak 3 bln.surat tarik dr bank pon sampai.aku tau mesti penarik dtg ke alamat rmh aku.jd aku pon sorok keta di rumah kwn aku dan bungkus habis keta,plat cabut.mmg ramai aku tgok pnarik keta lalu lalang dpn rmh setiap hr,tp bila diorg tgok keta tkde diorg blah.

    1 cara lg simpan keta di tmpt parking berbayar yg mahal,atau hotel.aku pnah letak keta dlm parking hotel dekat sebulan.bila aku nak bwk keta tu kuar ckp je tiket hilang.kena denda 30 je.kalau nak byr paking,mau beratus kena.guna otak beb.biasanya tmpt ni penarik jrang masuk

  13. zorro says:

    nak tumpang tanya, saya baru 2 bulan tak byr keta tapi masuk akhir bulan ni dah 3 bulan, cuma nak tau betul ke once tak byr nama kita blacklist and kita takleh ke luar negara dan apply loan suma tu? tolong jawab yea!

    • ahchai says:

      kenapa sampai 2 bulan? bank akan ambil tindakan sekiranya loan / bayaran kereta tertunggak melebihi 2 bulan 21 hari.
      Dalam kes saudara bank akan call dan minta saudara utk buat bayaran belum lagi utk BLACKLIST nama.
      Sekiranya tuan / puan masih gagal membuat sebarang pembayaran dalam masa yg diberikan nama tuan / puan akan di “BLACKLIST”kan.

      Itu pun hampir 3 atau 6 bulan sekiranya tuan / puan masih lagi gagal membuat pembayaran.

      Jadi ada baiknya tuan / puan membuat bayaran walau hanya sebulan bagi mengelakkan sebarang tindakan oleh pihak bank.

      Saya nasihatkan tuan / puan berjumpa pihak bank bagi meyelesaikan masalah tersebut.

      terima kasih.

  14. faiz says:

    salam,sape2 tolong bagi pendapat,saya dah buntu, kereta saya dah ditarik 7 tahun yg lepas,selama 7 tahun saya tak dapat surat dan dengar apa2 berita pun pasal kereta tu,tiba2 2 minggu lepas loyar hubungi saya supaya jelaskan tunggakan sebanyak rm 14 ribu,kalau tidak saya akan dikenakan tindakan mahkamah atau penjamin saya yg akan dicari.sape2 yg tahu boleh tolong bagi pendapat n bagaimana cara supaya penjamin tidak diambil tindakan.terima kasih,

    • ahchai says:

      Assalamualaikum..

      Berat juga masalah ni sebab kita tak tahu yg kereta tu di tarik oleh bank atau “samseng”…. ada kereta yg telah ditarik tetapi tidak diserahkan kepada pihak bank, jadi selama itulah kita tetap kena membayar ansuran
      bulanan.

      Sepatutnya semasa kereta itu di tarik puan / cik melaporkan kepada pihak polis dan menghubungi pihak bank bagi tujuan pengesahan yg penarik kereta telah menyerahkan kepada pihak bank kenderaan tersebut.

      Selalunya pihak bank akan bertanya kepada tuan punya kereta samada mahu menebus kereta tersebut.
      Dalam masa 3 – 12 bulan (bergantung kepada bank & masa yg diberikan ) sekiranya pemilik kereta tidak datang menuntut kenderaan pihak bank akan membuat lelalongan kenderaan tersebut bagi mendapatkan baki bayaran yg tertunggak.

      Saya rasa kenderaan puan / cik telah di gunakan oleh pihak yg tidak bertanggung jawap.

      Nasihat saya
      1. Hubungi pihak bank dan maklumkan bahawa kenderaan anda telah di tarik pada 7 tahun yg lalu. ( nyatakan tarikh, masa dan tempat)
      2. Hunbungi peguam tersebut dan nyatakan kesediaan utk ke mahkamah. –> bagi mengelakkan masalah nama penjamin blacklist.
      3. Ceritakan keadaan yg sebenar dan kesediaan puan / cik utk membuat bayaran tetapi pada kadar yg paling minimum. ( RM 100 / RM 150)

      Tetapi puan / cik layak mendapat nasihat peguam / pihak bank. sebelum melakukan peerkara-perkara diatas.

      Terima kasih

  15. faiz says:

    tq atas nasihat yg diberi,saya baru dpt tahu yg kereta saya dah pun dijual kpd org lain,rm14 ribu tu ktanya caj n intrest.disebabkan kereta saya kna trik,saya dah hilang mata pencarian,kreta trsebut saya gnakn utk berniaga.lpas dah kna trik,saya dah tak bleh nk berniaga lagi.bleh tak klau sya tnggu srat dri mhkmah n minta buat byaran setakat yg saya mampu je.

  16. Na says:

    Salam, saya baru menerima surat dari lawyer untuk hadir ke sebutan kes dan tuntutan full settlement. Buat pengetahuan, kereta adalah dia tas nama saya dan penjaminnya suami saya. Kereta masih ada di tangan kami, dan kami masih menjelaskan ansuran bulanan. cuma ada tunggakan selama 3.17 bulan (tunggakan lama).dalam notis saman, ada beberapa notis sebelum yang kami tak terima (dari bank eg notis tarik kereta etc). yang kami terima cuma tuntutan dari lawyer. itupun kami dah berhubung dengan pihak bank, dan pegawai bertugas cuma kata yang kami boleh bayar tunggakan tersebut lumpsum or ansuran. disebabkan saya tak bekerja, jadi kami pilih untuk bayar ansuran dan dah bayar 1/4 dari jumlah tu… tapi 2 minggu lepas tu kami terima surat saman. macam mana ye? kalau boleh saya tak mau kereta ditarik.. sebab ada lagi 2 taun je lagi.. sayang la pulak nak lepaskan… saya bercadang untuk bayar ansuran bulanan dan ansuran untuk tunggakan… boleh ke saman tu ditarik balik oleh pihak bank?

    • ahchai says:

      Maaf atas kelewatan.. saya terlalu banyak kerja tak sempat nak tgk blog..

      Ok utk masalah Puan, tunggakan puan adalah melebihi 2 bulan dan 21 hari.

      Sekiranya puan ingin dan sayangkan kenderaan tersebut nasihat saya puan buat bayaran sebanyak 2.5 bulan atau 2 bulan setengah.

      Sebab kenderaan puan telah melebihi tempoh masa yg pihak bank berikan iaitu 2 bulan 21 hari. Jadi puan kena bayar bagi menguranggakn jumlah hari tersebut supaya tinggal sebulan atau 1.5 bulan.

      Bayarlah sebelum pihak penarik kereta mengambil tindakan sebab sekiranya pihak mereka mengambil tindakan maka puan terpaksa membayar dengan harga yg tinggi iaitu upah penarik , upah menjaga kenderaan (kiraan hari) dan bayaran kepada pihak bank.

  17. syaz says:

    dari apa yg saya baca semuanya bkaitan tunggakan 3bulan. tetapi kes saya lain pula. saya lewat sehari sahaja dah kena tarik kereta. tunggakan xda langsung kecuali satu bulan tersebut shaja. ini semua public bank. malang nya semasa sign agreement, sy xda copy lgsung tentang agreement.
    bukan itu saja. hutang saya dgn bank utk bulan tu hanya rm508. tapi disebabkan kelewatan sehari saya terpaksa bayar rm2500. alasan nya, surat tarik kereta dah keluar. and upah tarik kereta sahaja dah rm1000.. apa patot sy buat? dah bmacam org public bank sy call.. alasan sama and still kena bayar jumlah yg sama..

    • ahchai says:

      Masalah ni agak berat sebab melibatkan pihak ketiga iaitu penarik kereta.

      Utk pengetahuan, pihak bank berhak menarik atau megeluarkan surat bagi penarikan kereta sekiranya telah atau dengan sengaja pihak pembeli enggan membayar jumlah amaun yg dikenakan selama 2 bulan 21 hari atau lebih.

      Bagi masalah ini saya rasakan pihak tuan telah di tipu. tuan / puan berhak mendapat nasihat daripada pihak peguam bagi megelakkan perkara ini berlanjutan lama.

  18. khairul says:

    salam…saya ada dapat surat dari lawyer bg pihak bank mengatakan kereta saya tertunggak bayaran 3 bulan lebih…masalahnye skrg nie saya sudah pun menjual kereta tersebut pada seorang salesman kereta…sudah 8 bulan jual tp kereta tue xtukar nama….cuma nak cari salesman tu xjmp…no telipon pon dah tukar…saya dah agak mmg saya kena tipu….so skrg ni bank suruh saya bayar ?
    saya bukan xnak bayar tp kereta tue xde ngan saya xkan saya nak bayar!! klu saya bayar happy la salesman tu pakai kete free…mintak pendapat saudara/ri
    jika saya diarahkan ke mahkamah dan saya xnk bayar ? apakah tindakan mahkamah yang akan dilakukan ?mintak bantuan sgt2

    • ahchai says:

      Assalamualaikum…

      Dah ramai yg kena dgn masalah nie…
      Masa buat penjualan tu ada rekod apa2 tak yg mengatakan bahawa kereta tersebut telah di jual oleh pihak tuan?
      Maksud saya sebarang dokumen… Mesti ada kan sebab kita berjual beli ….(beli dekat kedai runcit pun ada resit)..
      Jadikan dokumen tersebut sebagai bukti bahawa pihak tuan telah pun menjual kereta tersebut kepada penjual kereta terpakai.

      Jumpa semula peguam yg menuntut bayaran tersebut dan nyatakan kepada beliau bahawa kenderaan tersebut telah pun di jual.

      Da

  19. khairul says:

    wsalam..

    salinan jual beli mmg ada. laporan polis dan JPJ sudahpun dibuat. masalah ini sudah pun diajukan kpd pihak bank.
    last2 surat lawyer smpai…dia bagi tempoh 14 hari utk saya jelaskan klu tak tindakan mahkamah akan dikenakan?? apakah patut saya pergi mahkamah atau sebaliknya….

    • ahchai says:

      Assalamualaikum…

      Sekiranya begitu rasa tindakan pihak tuan betul dan tepat…. tindakan mahkamah belum dikenakan kapada pihak tuan ..
      Pihak bank akan meminta pihak tuan hadir ke mahmakah bagi menyelesaikan masalah tersebut..
      Seeloknya hadir dan nyatakan kepada pihak mahkamah bahawa tuan telah menjual kenderaan tersebut.. bawa bahan bukti dan salinan..

      Undang-Undang dunia ni ada kelemahan nya, carilah peguam bagi membantu pihak tuan.
      banyakkan berdoa dan bersedekah insya’allah Allah akan menerima doa org yg dizalimi..

  20. elle says:

    salam, kereta ada tunggakan 2 bulan..bila cek online sy dikenakan denda 6.60. jd jumlah nya rm1616. tetapi sy telah mmbyr rm811. sebulan 805+6.60=811.60.
    masalahnya disini sy byr scr on9, sebnyak 811. kurang 0.60. jadi macam mana masalah ini? adakah masih ada tunggakan 2 bulan?

  21. pn.marina says:

    salam,bolekah owner menuntut balik barang2 yg terdapat dlm kereta yang baru lepas kena tarik?ataupun penarik berhak melarang owner untuk ambil segala barang2 yg xda kena mengena pun dengan kereta selagi owner x lunaskan yg trtunggak?adakah peraturan camtu?kalau lah cmtu gayanya,parahlah saya kerana di dalam kereta saya tu adanya tersimpan 3 buku pasport,kereta kontrol kesayangan anak lelaki saya,beg beg pakaian yg belum dipunggah lagi dari kampung,serta dokumen2 penting.

    • ahchai says:

      Assalamualaikum…
      Pn Maria. Owner kereta berhak menggambil semua barang miliknya yang berada di dalam kenderaan sebelum penarik / repossessor menarik kereta puan.
      Repossessor / penarik kereta tidak berhak menghalang tuan punya kereta mengambil barang-barang peribadinya.

      Harap Puan dapat hubungi pihak bank dan bertanya di mana kenderaan puan disimpan. Puan boleh mengambil barang-barang puan di stor kenderaan tersebut.
      Hubungi atau buat laporan polis sekiranya puan dihalang bagi mengambil barang milik peribadi puan yg berada dalam kenderaan tersebut.

  22. pn.marina says:

    oh cmtu…wlupun selepas kena tarik pun ble ambil semula brg2 peribadi kita?puncanya kenapa tak sempat nk ambil barang kerana,penarik kereta telah melakukan kerja penarikan semasa ketiadaan saya dirumah.kami 3 beranak pergi keluar sebentar dengan menaiki kereta yang lain.Kami pun x sangka akan jdi cmni.walaubagaimanapun terimakasih saya ucapkan kerana telah memberi jawapan yang sudah melegakan kerunsingan saya semalaman.Tetapi jika sebarang kemungkinan berlaku iaitu pasport saya yg trsimpan didalam dashbord telah diambil atau dicuri oleh mereka (penarik kereta) dan kemudian mereka tidak mengaku,apa yang perlu saya lakukan,encik?

    • ahchai says:

      Buat laporan polis terhadap semua kehilangan termasuk pasport. Pihak polis akan menghubungi pihak bank untuk mencari siapa yg menarik kenderaan tersebut…

      Jangan risau Undang-Undang di pihak yg benar..

  23. zan says:

    salam..
    sy dah buat refinance utk kete sy, jdnye btambah la hutangnye lg 5 tahun. masalah sy skang, sy x mampu nk bayar bulanannye sbb gaji sy rendah. dan sy ade hutang lain yg perlu disegerakan pmbayarannye. Ape yg sy pikir skang ialah mengelakkan dr mbayar bulanan kete kpd bank agar kete sy ditarik & dilelong. lagipon dlm situasi skang, sy da 2 bln x pakai kete(skang da x bole start, kmungkinan battery dah nk mampos) & hanya mgunakan public transport utk ke tmpt keje.

    Ape pdpt saudara tentang cadangan sy? adekah berbaloi?
    Terima kasih.

    • ahchai says:

      Assalamualaikum…
      Pendapat saya … Jangan sesekali membuatkan bank menarik kenderaan anda, saudara/i boleh menjual kenderaan tersebut. Buat perbincangan dengan bank mengenai kemampuan anda untuk membayar ansuran
      tersebut..

      Sekiranya anda teruskan hasrat anda maka anda akan menanggung hutang yg lagi banyak…. bank + peguam dan mungkin diistiharkan muflis, langsung tak berbaloi kan.
      Jalan terbaik adalah menjual kenderaan tersebut dengan seberapa segera yang boleh, dan buat penukaran nama pada kenderaan tersebut.

      Anda selamat dan inysa’allah berdoa pada Allah dan bersedekahlah kerana sedekah itu memurahkan rezeki.

  24. ayie says:

    assalamualaikum,
    saya ada tunggakan 2 bulan lebih sebelum ini..bayaran bulanan saya sebanyak RM424..baru-baru ini saya ada membuat bayaran sebanyak RM424 untuk mengurangkan tunggakan saya kepada 1 bulan.. adakah betul pembayaran saya itu kerana sy ada dengar tentang interest yang dikenakan apabila lewat membayar.. sy risau interest itu akan menyebabkan tunggakan saya masih berbaki 2bulan tunggakan kerana tidak membayar bersama interest..
    dan saya ingin tahu, pembayaran saya selepas ini(jika saya telah clearkan tunggakan) adakah sama seperti dahulu atau telah berubah semakin banyak disebabkan sy pernah mempunyai tunggakan..
    terima kasih.

    • ahchai says:

      Wa’alaikumsalam..

      Saudara ada tunggakan 2 bulan dan lebih…. sekiranya saudara membayar RM424 itu bermakna saudara telah mengurangkan bulanan menjadi 1 bulan tetapi bank akan melihat kepada bulan dan hari.

      Contoh sekiranya tungakan itu 2 bulan 15 hari.. Jumlah perlu dibayar dalah RM 424 X 2 Bulan 15 Hari. = RM 1073.

      Jumlah tunggakan adalah RM 1073. Jadi sekiranya di bayar hanya RM 424 ( RM 1073 -RM 424 = RM 649 )

      Jumlah tunggakan baru adalah RM 646. = 1 bulan 15 hari.

      Seeloknya bayar sebelum tunggakan menjadi 2 bulan 21 hari.

  25. hafiz says:

    salam..kereta saya kena tarik 4 bulan ayah saya tak bayar..dalam rm1000, penarik kereta tarik pada pukul 6.00petang dan minta rm500, saya tak bagi duit dan kunci, dia gunakan towing, keesokan saya telefon untuk ahu jumpa kena bayar..rm2500, upah tarik saja rm1500, ada ker charge punya rate??

  26. faizal says:

    salam, saya da kereta nie bulan2, RM560… tp sya sekrang mmg x mampu nk byar bulan2…dn lgi sedih kereta tu bru je kluar feb/2011….tp sekrg mmg sya x mampu nk sara (sbb gji x byk mcam dlu.) jdi ble x spa2 bgtaw, adakah lebih baik saya surrender kereta dkat bank ?

    • elis says:

      salam faizal,

      ada satu cara.boleh jual secara smbung bayar mksudnya cari sesiapa yg snggup byar byaran blanan kereta anda tp nama masih nama anda.agk berisiko skit.biasanya org akan minta sdkit deposit or d/pyment.kereta secara smbung bayar ni amat2 diperlukan bg org mengalami mslah nama dgn pihak bank mcm CTOS,CCRIS,Blacklist…sekadar brkongsi maklumat………. elly5202@yahoo.com (019-3613464)

  27. Selasih says:

    salam…sy nk tnye,,,kereta saya mempunyai tunggakan selama 4bulan dan tadi sy pergi ke bank RHB utk selesaikan bayaran untuk satu bulan tetapi pihak bank tak mau terima duit saya kerana katanya byran minimum ialah 2 bulan…sy dh bgtau bahawa bulan depan sy akan langsamkan semua tunggakan kerana bulan dpn sy akan terima duit kwsp tetapi mereka tetap x mahu terima pembayaran sy..sy sangat risau kereta sy akan ditarik pd bile2 masa tetapi sy x mampu utk byr jumlah minimum tersebut.sy x faham kenapa mereka taknak duit sedangkan sy mahu membayar walaupun utk sebulan…apa yg patut sy buat? sy sangat buntu….

  28. inna says:

    aslkm…..saya nk tanye…dulu saya ada pakai kereta sebulan kena bayar rm755…kemudian saya x mampu byr sbb gaji x cukup..jadi sekarang saya dh surrender dan serahkan kereta saya pada pihak bank…kemudian pihak bank dh lelong kereta saya dan saya kena byr baki kereta sbnyak rm 14 ribu dan kini saya kini byr rm300.00 sebulan…jika saya mahu bayar keseluruhan baki bayaran tsbt…nama saya dah bebas dari blacklist ke..tolong saya nk minta penjelasan….

  29. elis says:

    bank bknnya nk mambantu malah makin menyulit n mambebankan peminjam.saya dh berkali-kali cuba utk berbincang n mencari jln penyelesaian dgn pihak bank….apa yg saya dapat?? saya minta dgn pihak bank supaya loan monthly payment saya dpt dikurangkan dr yg asal mmandangkan sy mngalami mslah kewangan yg teruk.ingatkan pihak bank dpt mmbantu,tp disuruhnya pula saya menjelaskan dulu hutang2 yg trtunggak sblum ini sekurang2nya 30%,baru blh continue loan yg diminta……..masyaAllah kalau saya ada RM takkanlah saya prgi brbincanag dngan pihak bank untuk setelkan mslah saya ini.Bank hnya tahu nakkan duit mereka kembali tnpa au tahu apa mslah peminjam…..wallahualam

  30. Hwa Andyteh says:

    sy nak tanya kereta i sudah di tarik tapi sudar empat tahu tak mai surat.i nak tau tunggal i lagi berapa nak bayar lagi pun kereta pun tak ada la i kena bayar hapis ke tunggal kereta lagi

  31. syaza says:

    salam,
    baru terbaca pasal entry ni..saya nak tanya dulu masa mula2 beli kereta dalam tahun 2006, saya ada tertunggak selama 3 bulan kot..sebab saya masa tu leka untuk bayar..maklumla masih muda mudi x piki..huhu..then sampai 1 hari ada mamat datang tuk tarik kereta saya..tapi dia kata kalau xnak keta kena tarik bagi duit kat dia 700 then bayar semua tunggakan tu dalam tempoh yang die tetapkan.jadi saya pon bagi duit rm700 kat penarik kete tu dan saya bayar tunggakan tuk 3 bulan tu..sampai harini saya masih guna kereta tu dah tiap2 bulan tak pernah miss bayar,persoalannya perlu ke kita beritahu pihak bank selepas saya bayar semua tunggakan dan bayar kepada penarik kereta..sebab saya tak inform bank pon pasal ni..dan satu lagi adakah nama saya blaklist sekarang ni..harap sangat dapat bantu..buntu ni..time kasih..

  32. syaza says:

    salam,
    baru terbaca pasal entry ni..saya nak tanya dulu masa mula2 beli kereta dalam tahun 2006, saya ada tertunggak selama 3 bulan kot..sebab saya masa tu leka untuk bayar..maklumla masih muda mudi x piki..huhu..then sampai 1 hari ada mamat datang tuk tarik kereta saya..tapi dia kata kalau xnak keta kena tarik bagi duit kat dia 700 then bayar semua tunggakan tu dalam tempoh yang die tetapkan.jadi saya pon bagi duit rm700 kat penarik kete tu dan saya bayar tunggakan tuk 3 bulan tu..sampai harini saya masih guna kereta tu dah tiap2 bulan tak pernah miss bayar,persoalannya perlu ke kita beritahu pihak bank selepas saya bayar semua tunggakan dan bayar kepada penarik kereta..sebab saya tak inform bank pon pasal ni..dan satu lagi adakah nama saya blaklist sekarang ni..harap sangat dapat bantu..buntu ni..time kasih..

    harap sangat dapat jelaskan sebab saya bercadang untuk beli kereta abru tapi takut nama ada masalah..

    • ahchai says:

      boleh hungungi pihak bank untuk buat semakan bayaran dan check blacklist, rasanay setakat tiga bulan pihak bank tak ada masalah.

  33. zie says:

    Assalam… saya tertarik dengan entry dalam kes ni. Saya mempunyai masalah dalam kes bayaran kereta. Saya terlalu percayakan suami saya. Beliau telah membeli kereta tersebut atas nama saya. Tapi sekarang beliau tidak membayar setelah 4 bulan kepada bank. Pihak bank bertalu2 menelefon saya. Beliau telah menghilangkan diri bersama kereta tersebut. Apa perlu saya buat ye. Beliau tidak dapat dikesan. Memang betul2 teraniaya.

    • ahchai says:

      Assalamualaikum,

      Buat laporan polis yang mengatakan bahawa suami puang telah melarikan kenderaan tersebut, Jumpa dengan pihak bank tunjukkan laporan polis tersebut serta
      nyatakan yang puan akan membayar kenderaan tersebut dengan kadar ansuran yang termampu RM 100 atau kurang kerana kenderaan itu hilang dan telah tidak digunakan lagi.

      Dengan cara ini kadar bayaran kepada bank akan dapat dikurangkan serta tidak membebankan.

      Tiada cara lain dengan pihak bank bagi menyelesaikan isu-isu kenderaan ini selain kerajaan tidak mengubah akta pembelian kenderaan.

  34. betty says:

    ass’kum..lega rasenye bile tgk komen2 di atas..bru trase bkn sy sorg jek alami nasib yg same.apa yg sy nk tnye wujud x amaran berupa notis tarik kreta utk peringatan pembeli sblm bank arahkan si penarik kreta tarik kreta?klu skadar hubungi melalui telefon,adakah perbualan dirakam?sdangkan sblm terjadinye insiden tarik kreta ni,sy dah pon bgtau yg sy akan byr tggakan tersebut pd sekian2 tarikh tp malangnya sblm tarikh yg dijanjikan kreta sy trus ditarik dgn alasan tdk dpt hubungi sy pdhal pihak bank tlh pon sedia maklum.pe yg mnyedihkan sy yg berasal dr muar.kreta ditarik di melaka ketika sy selesai membuat settlement dan termination credit card Aeon Credit Service di Jusco Melaka.sy da pon jelaskn dgn si penarik kreta(Din) bhw sy sdang dlm pjalanan ke RHB utk mbayar tggakan kreta krn pinjaman peribadi sy bru sje lulus pd hri yg same.Din bgtau dia akan bawa sy ke RHB utk buktikn bhw sy benar2 ingin pergi ke RHB.tp malangnya bkn ke RHB Bank ttp ke RHB Finance di mana RHB tersebut tidak boleh menerima apa2 yg berupa bayaran.trang2 ada NOTIS PERINGATAN utk planggan.jd di situ sy rse tertipu.Din ade gak jelaskan klu nk setel ‘blakang’ pon ley tp bayaran rm500 sdangkan monthly kreta sy rm513.ktenye nk bg2 ngan kwn2.baik sy byar habis tggakan kreta dr bg dorg mkn DUIT ATAS KESUSAHAN ORG LEN.die saje lengah2kn mse spaye sy xbkesempatan utk ke RHB Bank utk wat byran tggakan.

    1.persoalannye,di mana tggungjwb RHB utk memaklumkn atau memberi peringatan scara bertulis supaya si pembeli lbh jelas ttg duduk perkara tersebut.
    2.mengapa perlu mlantik org luar sbg tukang tarik bkn staf RHB sndri.sdangkan sy brurusan dgn bank bkn dgn penarik.penarik bkn tau alasan yg pembeli jelaskan kpd bank.penarik cume ‘rakus’ dan ‘lapar’ dgn duit kopi.trang2 itu adalah penindasan dan keuntungan di sblh pihak.

    • ahchai says:

      Assalamualaikum,

      Takziah saya ucapkan kepada saudari, (rasanya sebab betty ni nama perempuan),

      Sebenarnya puan boleh menghubungi pihak polis yang berdekatan bagi membantu dan menahan penarik kereta menarik kenderaan tersebut kerana sebelum
      menarik kenderaan si penarik kena membuat laporan atau memaklumkan kepada pihak polis.

      Sekiranya sipenarik tidak mempunyai sebarang surat atau kad yang menyatakan bahawa beliau berhak utk menarik kenderaan tersebut maka si penarik tidak layak
      bagi menarik kenderaan tersebut.

      Pihak bank tidak melantik samseng tetapi agen penarik kenderaan yang megupah mereka ini bagi membuat kerja-kerja jahat sedemikian tanpa pemantauan daripada
      pihak bank.

      Sekiranya berlaku kepada sesiapa atau sebarkan kepada semua bahawa pihak penarik kenderaan kena dan mesti menarik kenderaan tersebut bersama-sama dengan pihak polis jika tiada polis yang mengiringgi minta surat dan kad kuasa dan jika tiada maka mereka bukan penarik kenderaan yang sah.

    • Nurul says:

      Saya pun berhadapan situasi yg sama. First tertipu RM700,and today. dia tahan lagi. Tunggakan saya 2 bulan je dan pegawai saya pun dh dimaklumkan. Kali ni diorg nk try saya lagi. Bila saya explain yg saya pernah kena tipu dan saya nak contact pegawai. Nak settle dgn pegawai tu,dan..dan dia kata “ok.xpelahh”..pastu g mcm tu je….xpaham betullahkan…

  35. adiputra says:

    baru 3 hari lepas kereta saya kena tarik dalam kawasan rumah sbb dah masuk 4 bulan. masa tu saya di pejabat tp guna kete company. isteri saya otw balik ke rumah dari hantar anak ke sekolah tp guna kereta adik. mmg x bawak keluar kereta tu kemana2 sbb ada tunggakan. boleh ke tukang tarik kereta menarik kereta ketika owner tiada di rumah?? tanpa owner ade?? surat tarik pon tukang tarik ni passing pada jiran jer. kad kuasa pon x tunjukkan. Barang2 still ade dalam kereta, laptop, duit premium insuran client RM1760, camera, smart tag n polisi2 insuran client. Saya minta tolong jiran saya yg btugas sbg polis peronda di klang, katanya tukang tarik takde buat report utk tarik kereta saya pd hari itu. cadangan jiran saya, soh buat cover report pasal brg2 yg ada dlm kereta sebelum keluarkan kereta di stor. perlukah saya buat repot dahulu sebelum p amik kereta tu balik?

    • ahchai says:

      Report polis sebab repossess-er tak ada hak nak ambik kereta dalam rumah. Report pada pihak bank nyatakan kereta anda ditarik ketika anda tiada dirumah
      dan yang paling penting report tentang kehilangan barang yang ada dalam kereta. Serta minta bank nyatakan kepada pihak polis siapa yang menarik kenderaan anda supaya senang siasatan dijalankan.

  36. sue says:

    salam…ni adalah pengalaman pertama saya di mana keta ditarik tanpa pengetahuan saya..keta memang ada tunggakan..keta sy parking kat dalam apartment iaitu dlm kawasan parking keta tertutup yg disediakan kpd pemilik aprtment mengikut unit yg ditetapkan..kawasan apartment ini dilengkapi dgn access card utk keluar masuk….sy x perasan keta x ada ditmpat parking n x sure bila keta ditarik…bila sedar je keta x ada ditempat parking sy, so sy terus buat report polis n dapat tahu yg keta ditarik pd hari ahad jam 4 ptg…so sy jumpa management ofis utk tgk cctv n dapati keta saya dibawa org yg x dikenali n cara dia keluar dr kawasan apartment ini juga mencurigakan, keta sy plak x boleh start coz bateri sudah weak…..so apa perlu sy buat???saya difahamkan x boleh tarik keta waktu cuti, betul kan…n cara dia amik keta sy pun tanpa apa2 surat…ada yg nasihatkan sy buat report polis sekali lagi citer 2 perkara di atas n call bank jugak…klu tindakan itu dibuat, ada apa2 kesan pd sy???ke sy boleh saman balik bank@org yg tarik keta tu?????

  37. mike says:

    salam sejahtera semua, saya nak bertanya satu perkara, saya telah tertunggak bayaran kereta selama dua bulan dan bercadang untuk membayar tunggakan itu pada bulan ketiga, adakah saya berisiko untuk menjadi mangsa tarik kereta? untuk makluman, saya membuat pinjaman kenderaan daripada Ambank.

  38. ena says:

    saya ada buat trade in kereta pada tahun 2009. Tapi rupa2nya kena tipu dgn salesman dimana kereta tu tidak ditukar nama. Manusia yg guna kereta saya ni pernah dtg berjumpa dan berjanji akan bayar ansuran setiap bulan. Masalahnya manusia ni kadang2 bayar dan kadang2 tak bayar …dia akan bayar 2-3 bulan sekali untuk elakkan kereta kena tarik. Saya pernah meminta semula kereta itu dgn cara baik kerana tidak mahu tersangkut dgn hutang bank tapi dia hanya pulangkan jika saya bersetuju untuk membayarnya dgn sejumlah wang. Saya berkeras tidak mahu bayar sebab nanti saya jugak yg nak kene settle hutang tertunggak. Saya pernah buat laporan polis berkenaan perkara ini tapi biasalah…takde tindakan pun. Disebabkan itu kereta saya, boleh tak saya gunakan agen penarik kereta untuk menarik kereta tersebut sebab saya sebagai peminjam sudah teraniaya, lagi pun itu kereta saya….apa hak dia tak nak pulangkan. Minta cara lembut tak nak bagi, saya guna cara dgn upah penarik kereta lah….mohon pendapat..thanks

    • jasmine low says:

      saya juga mengalami nasib yang sama dengan ena. Saya trade in kereta pada akhir tahun lepas tetapi tak pernah dapat maklumat dari salesman tu tentang used car mana kereta saya diserahkan. Setelah didesak berkali-kali barulah dia serahkan akujanji jual beli kereta lama saya tetapi alamat di kepala surat tu langsung tak wujud dan nombor telefon sudah ditamatkan perkhidmatan. Nama pembeli di dalam akujanji itu rupanya salesman tu sendiri. Setelah masuk 6 bulan setelah didesak berkali-kali barulah saya berjaya mendapatkan nombor tuan used car tu dari salesman itu. Rupa-rupanya saya mendapat tahu dia telah menjual kereta tersebut kepada pihak ketiga untuk disambung bayar tanpa persetujuan saya. Nasib saya baik sebab bayaran bulanan masih dibuat tetapi tertunggak 1 bulan pada bulan lepas. Selepas saya berjumpa dan berbincang dengan tuan used car tersebut, dia berjanji akan memulangkan kereta tersebut dalam masa 2 minggu memandangkan saya berkeras hendak membuat laporan polis. Tempoh dan tamat dan dia memberitahu pihak pembeli enggan menyerahkan kereta disebabkan kereta ganti yang dia cari itu tidak menepati kehendak pembeli. Saya telah membuat laporan polis semalam. Disebabkan sebelum ini dia berjanji untuk memulangkan kereta tersebut saya telah membuat bayaran ansuran untuk Jun. Sekarang pinjaman saya masih tiada tunggakan. Saya tak tau selama mana pembeli itu akan membayar dengan elok. Saya ingin memohon pendapat samada saya boleh mendapatkan khidmat penarik untuk menarik balik kereta saya sebelum terlambat. Terima kasih.

  39. intan alias says:

    just nak share story dan tanya pendapat. semalam sy baru dapat tahu kereta sy telah di tarik dan di lelong.itu pon, used car yg beli kete sy tu datang nak minta geran. act, kete sy di sambung baya oleh satu individu n sy ada agreement yg telah di cop sumpah atas perjanjian smbung baya tu. masalahnya, orang tu tak baya 8bulan (br sy tahu smlm jgk). mmg sy ada dpt surat dari bank mengatakan ada tunggakan . tp sy deal ngn orang yg smbung baya kete sy tu, dlm agreement pn ada stated kalo tabule baya mnta pulang kereta dan sy akan teruskan bayaran kereta tu. tp ni die tak inform sy apa2 lgsg bl kereta da kene tarik. dan bank pon tade anta apa2 surat kepada sy lepas kereta ditarik utk urusan negotiation. sbb sy akan amek balik kalo tahu kete da kene tarik. skang, apa ptt sy buat? shud i report this matter to the police regarding penarikan dan lelongan kete tanpa notis dari pihak bank? sesiapa sila bantu saya boleh emel kan ke intanalias@gmail.com

  40. Nurul says:

    Mohon maklumat,saya ada beberapakali tertunggak. Pernah sehingga 6 bulan tapi mampu saya langsaikan…hinggalah saya buat refinance dan kini bayaran saya ok walaupun kdg2 tertunggak 2 atau paling lama,3 bulan. Permasalahan saya disini. Sudah 2 kali saya didatangi 2 lelaki India menaiki wira gold memperkenalkan diri mereka sebagai agen tartik kereta. Setelah menyoal samada saya ada hutang tertunggak selama 3 bulan,mereka minta saya “settle” dengan mereka. Mereka menyatakan yang mereka bukannya hendak menarik kereta saya tetapi meminta saya “membayar” penat lelah mereka mencari saya bagi pihak bank. Mujur saya dan pegawai bank saya selalu berhubung. Melalui pegawai bank sayalah saya mendapat tahu sesuatu yang tidak kena dengan mereka ini. Malangnya,kali pertama saya telah terpedaya kerana mereka meminta saya membayar tunggakan 1 bulan dan memasukkan baki tunggakan ke bank. Saya kerugian sebanyak RM700 kerana menurut bank. Saya tidak perlu membuat apa-apa bayaran kepada mana2 agen melainkan kaunter bank / mesin ATM. Kali ini,kejadian sama berulang lagi. Bolehkan saya dibantu oleh sesiapa yang tahu mengenai keadaan ini. Terima kasih :)

    • firdy says:

      Salam..
      Saya nak bertanya sekarang kereta saya hampir tertunggak 2 bulan 21 hari,tetapi gaji saya masuk setiap 28 haribulan,kalau saya nak bayar selepas tempoh ditetapkan walaupn kereta saya tak kena tarik,bank terima tak bayaran saya?saya nak bayar untuk 2 bulan terus..

  41. aween says:

    Baru-baru ni kereta husband saya, Persona telah hilang for da 2nd time…Buntu jgk, sbb kereta tu tak sempat bayar insurance n renew roadtax…dh bt report polis n dorg masih siasat. according to my hubby, keta ni takde pending lgsg…. dat means klu tak jumpa, kena bayar smpai habis jgk lah kan..

  42. puan as says:

    saya ibu tunggal yang dianiaya bekas suami. selepas dia ceraikan saya pd bulan 9 2010 dan kahwin baru bulan oktober 2010 dia start tak bayar kereta kancil dia sehinggalah sekarang. masalhnya saya adalah penjamin.

    saya kakitangan kerajaan . saya dah call bank dan bank tak dapat cari dia. sedangkan alamat familly dia saya dah bagi dan saya tahu wife baru dia keje kat mana. dia keje apa contact nbr langsung tak tahu.

    hutang dah cecah 25k … sy rasa teraniaya sangat2. dalam masa dua minggu lagi saya akan ke ipoh nak cari dia.

    tolong bagi pandnagan.

    saya tanya bank. boleh ke saya sambung bayar kete tu dan ambil kete tu kalau jumpa. bank kata boleh tapi kena bayar caj macam dalam lingkungan 5k. sedih teraniaya sgt. dia kata itu pun dalam 5 tahun je leh buat bayaran.

  43. nadia says:

    saya dalam dilema sekarang nie, saya x byar keta selama bulan, dan kemarin merupakan tarikh genap 4 bulan sy tertunggak, pihak bank ada call saya (12.45 tgh hari), dan meminta saya bayar keta sekurangnya-kurangnya 2 bulan sebelum jam 4 ptg (khamis), tetapi sy xdapat penuhi ppermintaan bank itu krn tempoh yang diberikan terlalu singkat namun demikian saya akan membayar tunggakan kereta untuk 2 bulan pada hari sabtu ini, soalnya sekarang :-

    1) selepas sy membayar kereta minima untuk 2 bulan tertunggak, adakah pihak bank akan tetap untuk menarik kereta saya walaupun selepas pmbyrn minima d dilakukan atau bagaimana?

    2) sebelum penarikan keta di lakukan , adakah notis bertulis akan dikeluarkan atau hnya sekadar guna telefon sahaja?

    3) berapa lama tempoh yang diberikan oleh pihak bank setelah notis dikeluarkan?

    tolong saya yang kini dalam dilema :(

  44. Mawar says:

    Saya ingin mendapatkan sedikit penjelasan tentang bilakah sebenarnya Notis Tarik Kereta dikeluarkan oleh pihak bank mengikut undang-undang sewa beli?

  45. mohamad adnan says:

    saya tak bayar kereta 2 bulan setengah..semasa pergi ke keje dan parking di tempat parking dekat tempat keje saya..bila time saya balik keje..saya tengok kereta..sudah tak ada!!!
    apa yang pantut buat sekarang????

  46. shila says:

    sy dh 2 bulan tertunggak, n dh dapat surat.. sbb risau kene tarik, saya baru bayar utk sebualn saja dulu.. so keadaan jadi mcm mane sekarang.. sy takut bank akan mengambil kesempatan atau teraniaya

  47. Nadia says:

    Kereta saya hilang masa saya berada di kg sempana hari raya.. bila balik dari kg baru tahu kereta hilang. Saya dah buat polis report 2 hari lepas tp polis cakap tak boleh buat apa2. Sepatutnya Inspektor dari balai polis tu call saya tp sampai sekarang takde. Saya tak tau nak buat mcmana.. Ada ke cara nak mintak tlg org carikan?

  48. tunggakkan tu mmg salah kite dan mmg dah rule kene tarik kalau gagal bayar.tapi kan charges tukang tarik tu yg mahel gile2.bank pun appoint sukati je tukang tarik,janji kantaw masuk.Baru2 ni keta saya kena tarik, dlm premise tanpa izin.Kalau saye tau dorang tak leh masuk premis tanpa izin mmg aku dh halau dh dorang balik.masa tarik keta x tunjuk kad kuasa juga.lepas tu settle kat bank upah tarik je minta RM 600.00 then storage asal masuk je dh RM 50 boleh sampai sebulan simpan.kalau dh settle bank sape lagi nak simpan kete lama2 kat situ,bongok kan? Sekarang ni saye nak buat pengaduan pun cuma dpt mengadu pasal salah etika tukang tarik.Then pasal charges tukang tarik tu kat mane boleh dpt info ye? i nak selidik berpatutan tak charges tu..
    saya mengaku saya ni tak kaya, miskin pun xla miskin, tunggakan tu mmg kadang2 ade…tp x suka la teranaiya. Kita penyewa ade hak juga.

  49. lunaihsp says:

    salam.. aku ada masalah bayaran kereta selama 4 bulan ( termasuk bulan ini – september).. pihak bank ada inform surat RO dah keluar..kereta aku bleh kena tarik bila2 masa je melainkan setle 2 bulan..

    yg jadi 4 bulan tu disebabkan aku punya cek bayar kereta bulan lepas ‘return’.. so, pihak bank bgtau disebabkan cek return tu la aku ada rekod xbapa elok dengan bank..

    aduhai..pening2..

  50. pahlawan says:

    citerlah ckit masa korang boleh tarik kereta…aku baca semua komen,x der 1 pun berani balas masa sebenar boleh tarik kereta…beranilah ckit komen…time tarik kereta je berani..dlm komen takut pulak…

  51. Repo pro says:

    Salam,betul apa yg awak katakan..ada sesetenggah bank dan credit,boleh pula ugut nak kunci pintu pagar rumah disebab kan kereta berada di posh..dan ada pula caci maki dari pihak credit..tapi bila difikir2kn memang patut pun,sebab kita pemimjam..
    Tentang penarik pula..jangan la kasar sangat..sepanjang aku menarik x payah kasar2, pun dapat..

  52. diana says:

    kereta saya pun baru kena tarik.. masalahnye skg diorg tknk released lg kereta saya.. alasan dokument untuk released kete tk dpt buat disebbkn saya tk bekerja skg sedangkan saya dh byr 2bln yg tertunggk tu..yelah saya br tutup bisnes now br start bt insuran,..mana nk ade income sgt.. tp still bole bayar.. mcm2 dokument diorg minta siap ugut saya kalo tk lulus saya kena bt refinance dgn bank lain..suh saya cari penjamin la mcm2.. kalo bank lain tknk kasi kereta tu kena lelong.. memang cibai punye perangai..loan islamic tp sistem yahudi.. saya cuma nk kereta saya balik…..drpd lelong baik saya bg org smbung byr jer..apa perlu saya buat skng ni???

  53. myfuad says:

    yg tak patut kereta yg ditarik cuma dijual ikut harga tungakan..baki yg tinggal tetap dibawar oleh owner lama…manakan bank dapat duit juga dari owner baru….

  54. kuniko says:

    kesian bce komen2 korg yg teraniaya.aku pn slh sorg ajk yg jrg byr duit kete bulan2.kdg2 smpai pnjm duit mak nk byr duit kete.da la mak aku jd pnjamin.maunye xbsing org tua tu.huhu.aku ada tnye phk bank.kbnykn bank skrg da x wt re-finance kete.law re-schedule tu mgkin ada.tp dorg xkn bg sng2 korg wt law byrn korg bln2 xde sangkut.ni je cara pling mudah jika kete korg nk kena tarik.bia 2bln lbh xbyr.call bank gtau korg ada mslh kwngn.bla3.jgn snyp je.kite pnjm kt org, xblh byr gtau.cmtu jgk law kite bg pnjm duit kt org.law org tu diam, wt xtau..msti skt ht kn?.cmtu gak phk bank.cmne dorg nk byr bonus 3,4 bln kt staf?.@$~$#@$.shit!!.nt dorg akn cdgkn korg wt re-schedule.kiranye tmpoh byrn blk akn dpnjgkn.so, byrn korg bln2 akn jd kurang.yg 2bln lbh xbyr tu akn setel sdrinye.tryla.mgkin ni dpt mmbntu sdkt sbnyk pd korg yg mngalami mslh kwngn.

  55. Ina says:

    Assalamualaikum,, saya ad trbca ksah2 jual kereta lebih kurang sama arh dgan sya ,, sya jual dkat pnjual kereta ,, dia kata dia nak guna kereta itu ,,saya jual dgan cara sambung byar tpi dia menipu saya dgan mjual kereta itu pada org lain ,, skarang sya dpat thu kereta itu ada d’kelantan kota bharu ,, sya dah sruh bank tarik tpi bank kata belum jmpa ,, dah report polis dah,, polis suruh bank tarik ,,polis x dpat m’bntu apa2 ,, saya adew trbca boleh minta tlongpekida @ ayahanda tpi sya xfham nk mnta tlong mcm mne ? tlong larh bntu sya skrang sya dah blacklist ,, ank2 sya msih blajar mmg msalah besar bgi saya ,,,

  56. lea says:

    Salam semua,hari ni kereta sy kna tarik sbb xbayar ansuran kiranya cukup 2bulan ++hari je kerana suami sy baru tukar kerja baru.selalu byr kereta pd 20hb tp di sebbkan company baru suami sy byr gaji pd 30hb setiap bulan maka nya suami sy ni telepon cik syuhada bank hong leong pd 15hb utk buat penangguhan pembayaran sampai 30hb.Cik syuhada kata ok.dia akn stopkan dri surat tarik kereta keluar.Tetiba hari ini 29hb,macha 8org dah tggu sy utk tarik kereta.Sedih,geram,marah semua ada tp sy masih sabar.Sy cuma minta esok pgi diorang dtg ikut sy dan suami ke bank utk settle kan bayaran,tp sombong dan xperikemanusiaan sedangkan suami dah telepon awal2 lagi hongleong bank.Dah tu sy dgn ada ank dari umur 12 thun-5bulan(5org anak sy)masa kejadian.

  57. fir says:

    Sy memang geram dan sgt2 marah dgn staf hong leong bank psl buat naya pd isteri dan ank2 sy.sy baru tukaq kerja sbb dapat tawaran gaji yg lebih baik..biasa lah sebulan 2 mmg agak kritikal sikit sbb nk urus pindah rumah segala mcm lg.kalau sy x kal lain cerita,ni awal2 sy kal,.depa siap kata ok.bila mai ari ni kereta kna tarik time sy ada kat tmpat kerja.klu dekat blh sy lari balik sat..ni dekat sejam sengah baru nk sampai..mcmna sy nk balik cepat..mmg xdak hati perut lah depa ni.nasib baik isteri sy tu penyabar dan tenang org dia..klu org lain mau menangis dah time tu dgn ank 5 org lg time kna tarik tu.mmg xpatut lah,sy janji 30/11/12 nk bayar,depa setuju tiba2 29/11/12 depa mai tarik.bila kal org yg sy kal tu..lepas tangan plk kata macam ni macam nu..klu xbleh ckp dari awal.blh kita iktiar pinjam sat kat sapa2,gaji masuk kita bayar balik.ni tidak..kesian bini sy.Lea kat atas ni isteri sy lah…tolong lah jgn berhutang dgn hongleong..nasib baik sy x dak cc..aritu igt nk buat kat hong leong….mmber nasihat jgn buat..alhamdulillah..x buat pun.sepatutnya ada timbang rasa sebb bini sy bawa ank2 pastu sy dah kal bincang awal2 dah.

  58. ina lina says:

    Saya dgar bank mudah sngt tarik kereta org ,, tpi knapa sya sruh bank tarik x t’tarik-tarik lagi pOwn ,, bila sya tny Org yg pkai kreta sya tu duk kat mna bank kata dok kat kelantan ,, org yg pkai tu bayar dllam 4 blan 1 blan shaja ,, dah brapa kali sya tepon bank sruh bank tarik tpi bank kata x jmpa .. sdangkan dy dok guna d’klantan ,, ka Org bank x bOad keje ,,?????? klau sya habaq nOm keta sya bOleh ka p trik ,,

  59. Nurul hafidzah says:

    Salam, tumpang tanya. Saya telah ditipu oleh seorang pembeli kereta yg pada asalnya berjanji nak bayar cash tapi last last bawak lari kereta saya. Dia ada bagi ic copy pada saya dan saya bila saya laporkan ic copy dia , ada 5 kes tipu sabit atas nama dan ic . Gambar sama. Geram sbb pihak polis mcm tak buat siasatan and biar je penjenayah ni. Saya tak boleh buat claim sbb ini kes tipu dan saya serah kunci dan hanya berbekalkan perjanjian dan ic dia je. Masalah saya, saya tak mampu nak bayar loan kereta saya. Bila saya mtk pengurangan , pihak bank kata tak boleh kurang kecuali bila kereta dah jumpa. Kalau blacklist ape kesan dia? Stressnyer

    • Ina says:

      kak nieyh msti p blai yg kecil kat daerah kot ,, kak nieyh duk kwasan mna ? klau kat kedah kak p larh kat ibu pejabat besar kat alor star ,, klau kat alor star x dpat mmbantu akak buat report kat bukit aman ,,

  60. aln says:

    sbg pkerja bank, sy xbrminat utk wat loan keta sbb sy nmpk kesan jangka mse pnjng. sy hnye mngunakan motor.

    • unnamed says:

      salam. Kereta ak baru ditarik siang td maybe petang. tp yg sakit hatinya die tarik pada waktu cuti dan ak tak diberitahu.

      Boleh ke kereta ditarik tanpa pengetahuan kita?? da la brg2 ak byk

  61. saya seorang penjamin yg teraniaya.. peminjam yg saya jamin telah menjual kenderaan tersebut kepada used car tanpa menukar nama.. kerap kali surat bank datang menuntut bayaran. dan kerana takut tindakan undang undang , saya pernah membayar ansuran kereta tersebut sehingga 3k. masaalahnya, peminjam tersebut telah lesap meninggalkan isteri dan anak anaknya. peminjam tersebut adalah dikalangan sahabat saya juga.. Kenderaan tersebut sudah dilelong oleh pihak bank namun malangnya masih berbaki 11k. saya pernah naik court disebabkan oleh masaalah kereta tersebut. pihak mahkamh, mengarahkan buat perbincangan dengan pihak bank.mengenai pembayaran. Untuk mengelakkan saya dikenakan tindakan mahkamah, saya telah bersetuju untuk membayar ansuran 500 sebulan. Ansuran pertama saya bayar, dan bila tiba masa buat bayaran berikutnya, pegawai bank tersebut memberitahu saya bahawa tidak boleh buat bayaran sebelum memohon kelulusan dari pihak atasan. Disebabkan oleh perkara itu, saya telah tidak menghiraukan lagi perkara itu. baru baru ini, pihak bank telah menghubungi saya dengan surat meminta penyelesaian hutang tersebut. Saya rasa amat teraniaya sebagai penjamin. menumpang kereta tersebut pun saya tidak pernah tetapi membayar segala hutang yang ditinggalkan oleh pembeli yg tidak berhati perut. Apakah hak saya sebagi penjamin? isteri pembeli tersebut adalah seorang peneroka felda tetapi tidak pula dicari oleh bank..

  62. ina says:

    salam,sy nk tye..sy dpt surat dr lawyer tp tak faham mksud die nk ape.maklum la bhs mahkamah…yg sy tau mcm surat panggilan naik mahkamah je.ade sebut pasal saman.sy ade tunggakan 5bln msuk bln ni tp pnah byr utk sebulan utk bulan 12 dn cadang setel 3 bulan dlm hujung bln ni…boleh tolong tak,ape mksud kandungan surat tu…

  63. Veena says:

    Hai..Saya nak minta pendapat. Macam mana kalau kes saya begini. Saya pinjamkan nama saya kepada satu cikgu yang bernama ‘J’ untuk beli kereta. Saya terlalu percaya dengan dia ni sampai saya sanggup beri pinjam nama untuk kereta dia tu. Sampai la si ‘J’ ni bertukar ke sekolah lain. Sejak dia bertukar tu, bank balik2 cari saya sebab kereta tida berbayar sampai 3 bulan..balik balik macam ni..si ‘J’ cakap akan pergi bayar tapi cara pembayaran dia tu membuatkan saya pening kepala menjawab pihak bank ni.. dah masuk 2 tahun bayaran kereta tu tidak konsisten. Sampai la pada masa ni, si ‘J’ ni dah masuk 5 bulan kereta tu tidak berbayar, saya juga yang dicari pasal kereta adalah atas nama saya. Saya pun dah fed up dah dengan si ‘J’ ni. Sekarang ni susah betul contact dengan si ‘J’ ni macam menghilang diri terus. Call tidak dijawab. SMS pun tidak dibalas. Puas dah saya merayu si ‘J’ ni pergi bayar, tapi dia betul tidak ada respon. Sampai saya terpaksa tulis surat ke sekolah dia untuk cari dia. Dia dapat surat tu, tapi masih juga si ‘J’ ni tidak ada tindakan langsung. Si ‘J’ ni macam lepas tangan sudah. Saya dah cek saman kereta ni, terkejutnya saya kereta ni ada saman RM1000 lebih yang tak dibayar sejak 2010. Saya makin risau dengan apa yang akan berlaku kepada ‘nama’ saya. Bank pun asyik kol n cakap kalau tak bayar akan kena bawa naik mahkamah dan nama saya akan di blacklist. Bank pun cakap akan tarik kereta ni. Surat notice of demand pun dah ada. Ada terlintas di fikiran saya, untuk tunggu dan biarkan saja pihak bank ni tarik kereta tu. Lepas dah ditarik baru la saya mau pergi settle apa yang boleh disettle. Tapi apa yang akan berlaku kalau saya biarkan saja kereta tu ditarik? Ada orang cakap, kalau bank dah ditarik, nama saya akan di blacklist. Betulkah? Kami ada sain surat perjanjian di antara kami sewaktu membeli kereta tu juga. Itu boleh digunapakai ka kalau mau ‘kenakan’ si ‘J’ ni. Apa pendapat kalau sya biarkan saja bank tu tarik?

  64. Veena says:

    Hai..Saya nak minta pendapat. Macam mana kalau kes saya begini. Saya pinjamkan nama saya kepada satu cikgu yang bernama ‘J’ untuk beli kereta. Saya terlalu percaya dengan dia ni sampai saya sanggup beri pinjam nama untuk kereta dia tu. Sampai la si ‘J’ ni bertukar ke sekolah lain. Sejak dia bertukar tu, bank balik2 cari saya sebab kereta tida berbayar sampai 3 bulan..balik balik macam ni..si ‘J’ cakap akan pergi bayar tapi cara pembayaran dia tu membuatkan saya pening kepala menjawab pihak bank ni.. dah masuk 2 tahun bayaran kereta tu tidak konsisten. Sampai la pada masa ni, si ‘J’ ni dah masuk 5 bulan kereta tu tidak berbayar, saya juga yang dicari pasal kereta adalah atas nama saya. Saya pun dah fed up dah dengan si ‘J’ ni. Sekarang ni susah betul contact dengan si ‘J’ ni macam menghilang diri terus. Call tidak dijawab. SMS pun tidak dibalas. Puas dah saya merayu si ‘J’ ni pergi bayar, tapi dia betul tidak ada respon. Sampai saya terpaksa tulis surat ke sekolah dia untuk cari dia. Dia dapat surat tu, tapi masih juga si ‘J’ ni tidak ada tindakan langsung. Si ‘J’ ni macam lepas tangan sudah. Saya dah cek saman kereta ni, terkejutnya saya kereta ni ada saman RM1000 lebih yang tak dibayar sejak 2010. Saya makin risau dengan apa yang akan berlaku kepada ‘nama’ saya. Bank pun asyik kol n cakap kalau tak bayar akan kena bawa naik mahkamah dan nama saya akan di blacklist. Bank pun cakap akan tarik kereta ni. Surat notice of demand pun dah ada. Ada terlintas di fikiran saya, untuk tunggu dan biarkan saja pihak bank ni tarik kereta tu. Lepas dah ditarik baru la saya mau pergi settle apa yang boleh disettle. Tapi apa yang akan berlaku kalau saya biarkan saja kereta tu ditarik? Ada orang cakap, kalau bank dah ditarik, nama saya akan di blacklist. Betulkah? Kami ada sain surat perjanjian di antara kami sewaktu membeli kereta tu juga. Itu boleh digunapakai ka kalau mau ‘kenakan’ si ‘J’ ni. Apa pendapat kalau sya biarkan saja bank tu tarik? Sebab saya tidak mampu untuk ambil kereta ni disebabkan banyak komitmen lain.

    • ahchai says:

      Dah lama saya tak menjawap disebabkan terlalu sibuk dengan tugasan…

      Untuk perkara ini surat perjanjian yang telah ditandatangani adalah sekadar bukti bahawa Cikgu J yang akan membuat sebarang bayaran dan menjaga kereta tersebut. ( selalunya begitulah sekadar apa yg saya tahu).

      Dengan pihak bank, perjanjian tersebut tidak laku atau dalam kata lain tidak boleh digunapakai disebabkan pihak bank memberi pinjam bagi pembelian kereta adalah kepada Puan buakan kepada Cikgu J. Disini bermaksud surat perjanjian tersebut tidak laku untuk disembahkan kepada pihak bank.

      Apa yg boleh dibuat adalah dengan membuat satu report polis berkenaan dengan perkara berikut serta memberikan bukti bahawa Cikgu J ada membuat perjanjian dengan pihak Puan untuk membayar bulanan tersebut. Dalam Perjanjian tersebut ada dinyataka sekiranya Cikgu J tidak membayar dalam tempoh-tempoh yang tertentu adakah Pihak Puan / empunya mempunyai hak untuk menarik semula kenderaan tersebut?..

      Jika ada maka Puan ada hak untuk menarik kenderaan tersebut dan menjual kenderaan tersebut sekiranya perlu.

      Terima kasih.

      • Veena says:

        Bagaimana jika saya biarkan saja kereta tu ditarik? Lagipun saya tidak berniat untuk mengambil kereta tu pun memandangkan keadaan kewangan saya. Adakah lepas kereta tu ditarik, saya akan dikenakan tindakan makamah terus atau bagaimana? Seperti yang saya baca di komen ada sebelum ni, kereta tu akan terus dilelong. Tapi saya tidak berapa faham. Boleh terangkan kepada saya, apa akan terjadi kepada saya sekiranya kereta tu telah ditarik bank? Adakah saya akan terus naik mahkamah dan disaman?

    • aishah says:

      kes awak lebih kurang kes saya. saya memang minta bank tarik. kos tarik kita terpaksa tanggung, tetapi itu risiko yg kita kena ambil. insya Allah kereta dpt semula dan kalau tk mampu pakai jual, hati kita senang dari terus d aniaya.

  65. EzoraBesi says:

    1.Salam..saya ader masaalah nak memahami bagaimana langkah bank untuk tarik kereta .Prosuder dia..bole kah terang satu persatu..agar mudah dan clear untuk saya memahami..langkah-langkah nya..dari mula..

    2.saya ada membeli kereta proton ezora,bulanan ansuran rm 663.00..due date saya setiap 9hb.okey..masalah yg saya hadapi kini,kekuatan ekonomi saya agak merosot.kini kereta sudah masuk tiga bulan tertunggak.Saya ada menyatakan kepada pihak bank,bahawa saya nak bayar separuh..maksudnya rm400 dulu..daripada 3 bulan tertunggak.Pihak maybank tak mahu menerima bayaran itu..memandangkan sudah masuk 3 bulan tertunggak.jadi saya telephone HQ maybank di perak menyatakan masalah yg saya hadapi..so saya diberi tempoh sehingga 15hb utk menjelaskan sekurang-kurangnya sebulan.Jadi adakah kereta saya akan ditarik jika saya tak mampu menjelaskan ansuran sebulan dulu..?! surat dari bank saya belum terima apa2..sekian..terima kasih..

  66. e-d says:

    klau ada sapa2 keretaa dh nk kna trikk dngan bank tp x dpt byarr blik…bleyy jual kepada kteorng dan kteorng akan byarr tngk pda keadaan kereta….nama tetap blacklist…daripada bankk trikk x dpt duit…baikk bg kteorng dptt gakk duit harga krta 2….

  67. cleo says:

    Kereta sy br kene tarik mggu lps d area flat tmpt tggl sy..sy dh cba byk kali kol pihak bnk utk th lokasi tmpt kereta sy d simpan..slma smggu jgk la sy d tolak mcm bola.bnk sub kol cwgn cni,cni suh kol ty bnk cwgn sn..sy cuma ingin mgmbil beberp dokumen penting d dlm kereta sy..sprti sijil dn surat temuj.ji doktor.sy cuma d beritahu oleh pnarik kete bhw kete sy d simpan d safari pandan jaya..sy tlh cuba utk mcari tmpt trsebut,tp x jmpe..ade sesp th alamat stor simpan kete tarik d safari pandan jaya.?.

  68. ren says:

    salam,boleh saya taw bila pihak bank akan hantar surat kepada empunya kereta 2 yang x bayar ccm kereta…brapa lama tempoh ccm kereta x di byar baru dapat surat dari pihak bank

  69. dragon fie says:

    penarik kete ni sume nye acah2 gengster je…x reti nk ckp lek lok..konon brader kawasan la…pastu nk pau duit upah dorg …puihhhh skit wa x goyang..

  70. art says:

    Salam,saya ingin minta pendapat sesiapa yg ada untuk bantu saya.semalam kereta saya kena tarik tghhari masa saya ada kat rumah dan memang saya x perasan sbb tgh siapkan anak,mmg macam pencuri.saya x dpt notis dan bank x kol saya lansung..diorg kata ada kol,saya percaya history kol dari bank pun xda dlm pon saya.anak bini tgh siap,nak ikut saya pi bank bayar kete citenye..last2 kna naya saye..kejam betul diorg nie..kita ble komplen tak kat bank negara dengan system mereka yg kejam nie,knp kerajaan benarkan mereka menindas kami ni..

    • Mama Hannah says:

      Salam. Kes saya sama dengan Cik Veena. Tapi penjelasan Cik Aishah xberapa nak paham…..Saya dulu beli kereta n bg kakak ipar pakai.kira dia guna nama saya la…..yg kelakarnya selepas 6 bulan baru bank call bgtau ada tunggakkn…bukan 3 bulan seperti yg sepatutnya…so sebulan 640 x 6 bulan….parah jugak nak bayar..sbb kakak so saya bincang dgn dia n dia janji nak settle….sekarang tiba2 saya dapat surah mahkamah plak.kata nak dtg bg dokumen saman kat alamat rumah pada hari yg dijanjikan. Dah 3 kali surat n 3 temujanji tp batang hidung xnampak…tut tut hantar saman kena selesai tunggakkan or serah kereta. Tak puas hati saya call bank nak bincang…dpt tahu tunggakkan dh cecak rm9k….terkejut la….saya xtahu….malas panjang citer…minta jasa baik utk saya refinance semula n paid semula dr awal tp xmampu bayar rm10k tu…just paid rm1.5k sebulan sampai abis outstanding. Itu pun xlh…katanya kena paid rm6k dwpayment dulu….bkn xnk bayar tp nak kuar gedebuk rm6k ni perit kit….xkan mama xder tanggungan lain kn. Akhirnya mama xbertegur dgn kakak n kereta tersadai….dpt msg dr sales public bank outstanding dh rm13k….dh nyampah plak. SO KALAU MAMA NAK SUH BANK AMIK JER KERETA…APA AKIBAT MAMA KENA TERIMA?BETUL KER MAMA KENA BLACKLIST.SEMUA DUIT AKAUN BANK KENA AMIK. KERETA KENA LELONG….ADUH RUNSING. KERETA BKN BOLEH PAKAI. Mama xnak dah kereta tu.bank pun xmembantu…tekan lg adalah…..pls…..

      • mama carik sugar dady.. hahaha. takdelah gurau je ma. seeloknye ma jual kereta tu, dapat duit terus settle hutang bank. jadi ma tak blacklist nanti. kalau ma blacklist, mama tak dapat pegi umrah tao

  71. Din says:

    Salam

    Saya mahu meminta pendapat…abg saya mengunakan nama saya membeli kereta,dan emak saya pula penjamin saya..now dia(abg) da tak mampu membayarnya…sebulan dalam 1.2k…total hutang dekat bank rm80k…sekarang tungakan mencecah 4 bulan…bank menelefon dan cakap akan mufliskan saya…ape yang patut saya lakukan?ape akibat kepada penjamin saya?haruskah saya pulangkan kereta kepada bank?

    Harap dapat membantu :(

    • ambik kereta tu dan jual. settlekan semua hutang tu. kereta harga 80ribu aku rasa kalau jual balik boleh dapat 50lebih mcm tulah. tengok condition.. kesian nanti mak kau tak dapat pegi umrah.. harap pendapat aku ni dapat membantu walaupun tak banyak

  72. izz says:

    salam.. sy dalam dilema.. kenderaan tertunggak 2 bulan tp dh kena tarik.. sehari sebelum kereta ditarik sy telah memaklumkan pd pihak bank akn membayar pd minggu hadapan dan pihak bank pun bersetuju. tetapi pada keesokan harinya tukang tarik telah merampas kunci kereta dan menarik kereta sy tanpa menunjuk kan sebarang kad kuasa menarik dan juga apa2 surat untuk sy tandatangani oleh saya..
    sy pun memberitahu bank, dan bank kata RO dikeluarkan secara automatik.. dan meminta sy melunaskan sebayak 3950.00 dlm tempoh seminggu walhal bayaran yg sepatunya sy bayar hanyalah 2500.00.. Dan sekarang sy menerima surat bahawa kereta saya akan dilelong walhal sy dah minta tempoh untuk sy melunaskan pembayaran dan mendapatkan kenderaan saya kembali

  73. Tedy Kate says:

    Hari yang baik untuk Anda.

    Adakah anda mencari pinjaman yang tulen? Pada kadar yang berpatutan? Dalam tempoh 2 hingga 3 hari perniagaan. Adakah anda pernah ditolak secara konsisten? oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Berita baik adalah ini! Kami menawarkan pinjaman antara dari € 1,000.00 kepada $ 30,000,000.00 Max. 3% faedah setahun. PINJAMAN untuk membangunkan EDGE / perniagaan pengembangan perniagaan yang berdaya saing. Kami disahkan, boleh dipercayai, boleh dipercayai, cekap, pantas dan dinamik. Dan bersama-pembiaya kerja hartanah dan semua bentuk pembiayaan perniagaan, Balas kepada e-mel ini: firma pinjaman betterdayfunds@aol.com

    Kami menyediakan pinjaman jangka panjang dari satu bulan sehingga lima puluh tahun.

    Kami menawarkan jenis-jenis pinjaman dan banyak lagi;

    * Pinjaman Peribadi (pinjaman tidak bercagar)

    * Pinjaman Perniagaan (pinjaman tidak bercagar)

    * Pinjaman Penyatuan * Gabungan Pinjaman

    * Peningkatan Home.

    Sila jika anda berpuas hati dan berminat dalam tawaran kewangan kita, tidak teragak-agak untuk menghubungi kami jika anda memerlukan perkhidmatan kami kerana anda akan perlu untuk memberi kami maklumat berikut untuk memulakan proses daripada jumlah pinjaman anda sewajarnya. Sila jika anda berminat dalam pinjaman segera hari ini kami E-mel dengan alamat e-mel berikut: betterdayfunds@aol.com

    Salam
    tędy Kate

  74. atie says:

    salam saya nak tanya..masa saya nak p keje pagi tadi…tengok2 kete saya da xde…saya call DBKL…kot2 kete saya ade d situ…tapi dieorang cakap dieorang xtarik….kete saya rasenye da 3bulan sangkut….boleh ke penarik kete ni tarik kete tanpa ada kunci….???

  75. didi says:

    salam. saya stress sebb kene tipu dengan dealer kete.. tahun lepas dealer angkt kete viva saya untuk dijual.. hampir 10 bulan name tak tukar lagi, bank call sebb ttunggak 2 bulan.. saya lagi la stress kete xde dekat saya xkan saya nk kene bayar.. bulan lepas call dealer jual kete die ckp xde buyer lagi lepas 2 minggu saya call xangkat.. rase taniaya.. wat report polis sebb xnk die salah guna kete tu.. if die guna untuk jenayah ke bukan pkai name saya ke.. for that saya buat report polis.. nk claim insurans xboleh sebb kete bukan kene curi :( sedihhhh binggung xtahu cm mane nak selesai kan.

  76. Mama Hannah says:

    Salam. Kes saya sama dengan Cik Veena. Tapi penjelasan Cik Aishah xberapa nak paham…..Saya dulu beli kereta n bg kakak ipar pakai.kira dia guna nama saya la…..yg kelakarnya selepas 6 bulan baru bank call bgtau ada tunggakkn…bukan 3 bulan seperti yg sepatutnya…so sebulan 640 x 6 bulan….parah jugak nak bayar..sbb kakak so saya bincang dgn dia n dia janji nak settle….sekarang tiba2 saya dapat surah mahkamah plak.kata nak dtg bg dokumen saman kat alamat rumah pada hari yg dijanjikan. Dah 3 kali surat n 3 temujanji tp batang hidung xnampak…tut tut hantar saman kena selesai tunggakkan or serah kereta. Tak puas hati saya call bank nak bincang…dpt tahu tunggakkan dh cecak rm9k….terkejut la….saya xtahu….malas panjang citer…minta jasa baik utk saya refinance semula n paid semula dr awal tp xmampu bayar rm10k tu…just paid rm1.5k sebulan sampai abis outstanding. Itu pun xlh…katanya kena paid rm6k dwpayment dulu….bkn xnk bayar tp nak kuar gedebuk rm6k ni perit kit….xkan mama xder tanggungan lain kn. Akhirnya mama xbertegur dgn kakak n kereta tersadai….dpt msg dr sales public bank outstanding dh rm13k….dh nyampah plak. SO KALAU MAMA NAK SUH BANK AMIK JER KERETA…APA AKIBAT MAMA KENA TERIMA?BETUL KER MAMA KENA BLACKLIST.SEMUA DUIT AKAUN BANK KENA AMIK. KERETA KENA LELONG….ADUH RUNSING. KERETA BKN BOLEH PAKAI. Mama xnak dah kereta tu.bank pun xmembantu…tekan lg adalah…..pls…..

  77. noraini says:

    Salam En,

    Saya ingin bertanya, Saya adalah penjamin kepada kakak saya, untuk pinjaman kenderaan SAGA,
    Saya berhasrat mahu memulangkan kenderaan kepada pihak bank, kerana difikirkan , kakak saya sudah tidak mampu untuk membayar ansuran bulanan, saya juga tidak mahu menaggung beban lagi, tapi kakak saya, tidak mahu menjual kenderaan tersebut, adakah saya sebagai penjamin mempunyai hak untuk menyuruh pihak bank melelong kenderaan tersebut, kerana kalau tak bayar instalment bank minta duit pada saya…

  78. fadir amdan says:

    Nak tanya sikit…upah tarik keta nak kena byr ke..dkt penarik keta ni…..sya bru nak biar keta kena tarik…tpi keta tak blh jln lah…klu dia org nak tarik pon..kena pki towing…pls….ade ke peminjam kena kluar duit..semasa proses penarikan…

  79. Samuraix says:

    As salam,

    Aku dah ler pekak. Bank call aku tak jawab. Tengok2 nak keluar tghri tadi, kereta dah takde. ;( Sedih.

    Mmg aku akui dh 3 bulan tertunggak. Kesempitan. Hmm, mcmana nih? Apa yang aku perlu lakukan. Sudahlah tarik hari sabtu, bukan cuti ke? Aku call bank, tak jawab. Cuti!

    Esok ahad, bagaimana ni? Nak sahkah mmg kereta aku kena tarik. Risau ni. Tulong2.. :(

  80. mybee says:

    KALAU TAK KENA REPO, SILA BAYAR KENDERAAN ANDA PROMPTLY. BE RESPONSIBLE. IF HIRER HAVE ANY FINANCIAL PROBLEM INFORM BANK NOT MISSING IN ACTION (MIA).

  81. rosediana says:

    saya dah dpt surat dari insolvensi. sgt sedih. kereta suami guna nama saya dan tak bayar. saya suruh dia pulangkan je kereta kalau dah tak mampu bayar tp dia tak nak. kereta disorok n simpan, akhirnya berjaya ditarik. akaun simpanan di bank yang diguna utk buat pinjaman dah kena freeze. saya pulak ada byk loan dgn bank2 lain. angkasa dah stop bayarkan ansuran utk loan2 lain tanpa sy sedari habis jd tertunggak…
    kereta berjaya ditarik selepas sy diisytihar muflis oleh insolvensi, sy dah jumpa insolvensi minta delay jgn bgtau majikan utk sy cuba setelkan. suami janji nak setelkan tp masih xde apa2..lepas satu2 akaun sy freeze. sy dah dpt surat dr bank ‘jadual kelima’, sama ada sy sambung perjanjian dan bayar hutang tertunggak dan kos lain, atau tamatkan perjanjian. utk sambung perjanjian kena byr rm200k. utk tamatkan kena byr rm10k sbb nilai kereta tu masih ada lagi. mmg mcm tu ke atau sy silap faham surat tu? sy tak brp reti bahasa undang2..

    soalan sy, kalau sy tamatkan perjanjian, adakah nama sy akan bersih dr insolvensi dan dikira tidak muflis lg? pembayaran pula kpd siapa, bank atau insolvensi? surat bank minta sy beri notis bertulis ttg keputusan sy dlm masa 21 hari, adakah mesti melalui peguam atau x perlu? kalau kena pakai peguam brp caj ye..dah lah hendak cari duit byr hutang lg, nnt kena byr peguam pula. bagaiman pula notis tu nak dibuat, saya pun tidak tahu sbb xde contoh surat. sy sgt2 harap sy boleh selesaikan kes ni cepat sbb sy pegawai kerajaan, xnak ada masalah. dan sy xnak melibatkan loan2 lain yg sy ada. tolonglah saya yg naif ini..terima kasih.

  82. jai says:

    salam, saya jual trade’in kete pada seorang jurujual kereta dah setahun, saya msih dapat panggilan dari bank yang kete tu ada tunggakan, cal semula jurujual tu da x dapat, da bhenti keje. saya juga telah buat laporan polis dan persatuan pengguna. baru ni bank cal kereta tu dah kena tarik, skrng kt bank, tunggu nk kena lelong. nk bayar bkan kita yg pakai, nk kuarkan dari bank nk kena bayar bayar jga, da la tgh sengkek.. kalau bank da lelong pn still kena bayar juga.. nak minta pandangan dan idea penyelesaian yang terbaik dari tuan..

  83. mama zue says:

    salam nak tanye, notis RO dah sampai umah, date surat tu 12/9/2013.. rasanya 21 hari dia bg tempoh suh byr arrs tu, 3 bln, dan kerata dlm garaj umah boleh ke kena tarik kalu kereta dlm garaj umah.

  84. don najasyi says:

    ok Rabu(3/10), sy kja msk jm 1pm dn hbs kja 9pm time blk keta hilang dkt prkg tepi jln. so sy expect kna curi. report polis dh buat. Esknya Khamis(4/10) SAYA CALL BANK inform kereta hlg, rupanya2 drg dah tarik dn msk dlm store. MASALAHNYA sy dh minta tmph sampai Jumaat(5/10) dan Spnjg hari rabu tu, bank langsung tiada call atau hntr surat apa2 smua sblm nie.
    1.Bolehkah tkg tarik kereta buat mcm tu?
    2.Apa yg sy boleh buat bila kna buat mcm tu?

  85. Io says:

    hello…saya pun nak tanya ni…bank ada kol tentang bayaran tertunggak kena jelaskan sebelum tarikh2 ni…so kitaorg dah jelaskan, pastu bayar lagi untuk oktober…tapi this week terima pulak surat saman tapi tarikh dah limpas…so apa akan jadi ek…tolong hamba…

  86. kodok says:

    Baru baru ni kawan saye kena tarik kereta …tp yg pelik npe bank tak hantar surat ….alih2 org datang tarik

  87. anak-anak kita says:

    Morale of the story please plan your financial effectively. Pay all your debt at prompt time, Prioritize Hire Purchase debt, housing debt first. Eliminate unnecessary spending, Taip mmg nampak cm senang, tapi if kita berdisiplin dengn pendapatan kita takkan timbul masalah tertunggak@muflis@bankrap@kena tarik kereta..just my 2 cent..(orang makan gaji jugak yg tak sampai pendapatan RM3K sebulan@miskin sederhana)…….

  88. zuharif yusuf says:

    salam 1 malaysia…saya sokong undang2 ini.., tapi adakah ianya sudah diguna pakai pada hari ini..??

  89. Sudd says:

    Salam. SY berpendapat bahawa satu gerakan untuk membantah penindasan bank perlu dilakukan untuk menekan bank agar lebih berperikemanusiaan. Sudah terlalu banyak mangsa yg ditindas. Kwn sy keretanya ditarik begitu saja tanpa sebarang notis di luar pagar, seawal jam 8 pagi. Pakai tow truck lg. Kos upah tarik je 800, campur tow truck 500. campur tunggak 3 bulan lagi, semua kene selesaikan kalau nak balik kereta. Bila dah amik kereta.. byk brg hilang.. cash, smart tag, coins, charger hp pon kene rembat.

    Bank Negara perlu lebih tegas.

    Lagi satu… kenapa skrg kalau buat refinancing utk tolong lapangkan kewangan kita, tetiba kene tag kat CCRIS sampai nak buat loan ape pun x boleh lagi selagi hutang refinancing x selesai?

    Sampai bila BNM nak biarkan bank2 sembelih para peminjam?

    Dah la harga kereta x turun2.

    Kerajaan peduli ke nasib kita semua ni?

  90. ADA HUTANG BAYAR HUTANG says:

    “Penangguhan hutang oleh orang yang berkuasa membayarnya, adalah satu kezaliman, halal maruah dan hukuman ke atasnya”. (Riwayat Ibnu Majah)

  91. siti says:

    salam saya tiap2 bulan bayar melalui mesin deposit tiba tiba bank da call kata ada setengah2 bln x diterima ,masalah saya skrg da yg resit hilang ….mcm mana saya nak buat

  92. redzuan says:

    As salam bro. Nk minta pendapat bro ni. Adik saya ada beli kereta dari kedai kereta used car. Selepas pki beberapa bulan adik saya tolak blik kereta tu n sekarang ada kat kdai used car skang ni. Td ad ambank call kata nama masih atas nama adik saya. So ap tindakan yang perlu saya ambil?. N apa kemungkinan yang akan terjadi jika keadaan ini berlarutan.

  93. emeer says:

    aslamualikum..motor saya baru je kene tarik 8/3/2014..saya nk kepastian..adakah dengn motor yg kene tarik nama nya blacklist??tp sebelom saya sain kontrak..orang kedai tu x cakap pon pasal aeon ni..sebab saya beli moto second hand..jd saya nk tau apa yg boleh saya lakukan..motor x bayar 6 bulan..adakah saya akan di bawa ke mahkamah atau sekadar nama blakclist saje??

  94. razak says:

    sy dah sign surat untuk serah kan kereta pada bank tp sy masih tak serah kan lg. apa tindakan yg akan dikenakan pd saya

  95. zati says:

    Sy jd mngsa penipuan juga penarik pau kereta baru smlm 29/4..2 org india llaki bhnti sebelah kereta saya sblum lmpu isyarat.kata cik kmi dri ambank dh byr duit kereta..saya kata ape hal ni bru byr je sebelum 21/4..ada sangkut lg sebulan stgh.die bole ckp kete saya 4 bulan xbyr.surat tarik 2 bulan 21 hari..saya mdidih bhnti tepi jln.tnya die mne surat tarik..kata hnya ada kad.saya btekak..die kata mahu tolong knon2 xnak toing..klu toing kne byr 3bulan instllment dgn uph toing rm700.jd die kata akak tolong saya byr 700 dgn 1bulan instllment.saya ckp dgn die nak tel ambank,die xkasi..xperluls ape bgai2..saya cal husband ,,die ckp dgn husband bg die rm400 pulak..mengarahkan saya parking kat base satu bngunan..die suruh saya dgn die tunggu husband saya semata2 nak duit..saya dh lmbt terus naik lif masuk kje..pe die bincang saya xpasti..org cri mkn dgn mnipu..mmgla…esok saya telefon customer service AMBANK yg lembap nak mampus.ptg baru dpt ckp..kata xde remark RO TAGGING..MMG PENIPU..RASA ADA KOMPLOT DALAMAN STAFF AMBANK YG TGK RECORD PAYMNT XCNTIK UGUT KITE CMNI.KPD D LUAR BHATI2..CPT HBISKAN LOAN KETE DGN AMBANK.

  96. zati says:

    Ambank mmg teruk..staff dalaman ambank ada supply maklumat kat org tarik kereta tak btauliah nak pau duit…bank hnya thu nak duit je..dlm kete juz ada laptop and hp..ugut2 kite..saya dh xpcaya dah ambank..macha2 ni mmg nak duit.saya fikirkan saya ni ppuan je..kpd di luar sana,klu jd cmni g cawangan check terus.custmer servce ambank never exist .lazy staff,report polis.

  97. ilfaa says:

    Salam.sy penjamin keta husband.husband memang bayar tiap2 bulan tapi Selalu seminggu dua lewatdari tarikhnya.bayaran bulanan adala rm758 tapi Selalu bayar 800 bulan2.last month terlewat sebulan letih tapi dah bayar1000.minggu ni nak bayar utk bulan ni tapi ATM tak terima.bila call maybank,bayaran bulan ni terlewat seminggu sebanyak 433..dia suruh bayar kt kaunter sb meson ATM tknak terima bank in 500 sbb tak ngam ngn baik y ada..mcm2 aih..dhla husband kt oversea.serabut aih.lewat sikit dah bersurat bagai.bila nak bayar pun masalah gak.pungkoq betui.

  98. yeob says:

    salam.. motor sy hilang bulan mac 2013, tp skang ni jun 2014 masih x dapat bayaran insuran, tp sejak hilang n buat report mmg sy stop bayaran ansuran. Tiba2 dapat panggilan dari pej. peguam mintak payment yg tertunggak, so sy inform yg motor dah hilang n report polis sume dah buat. Bila sy ke kedai motor untuk tanya kenapa x claim lagi insuran n klu tertunggak kenapa tak call atau hantar surat pada sy sampai lebih dari setahun, jawapan yang sy dapat adalah diorg xde filing semua dokumen sy. Bila sy mintak statement diorg xnak bagi, dua hari sy datang mintak pon masih pihak kedai xnak bagi statement akaun. Sy takut kene cas melampau n kedai akan tolak dari wang insuran yang patut sy terima. sekarang sedang berkira2 untuk bawa kes ni ke mahkamah tuntutan tribunal. Ada ke akta yg mengatakan sy harus teruskan bayaran ansuran sehingga tuntutan insuran dibayar? setahu sy xde, tp klu ade sy nak mintak link yang boleh dirujuk. Untuk pengetahuan, motor berharga RM 6500, bayaran muka sy bayar RM 4000, Sekarang kedai bgtahu secara lisan hutang sy ade baki lagi RM 4600. jadinya total RM8600 tak termasuk jumlah ansuran yg sy dah bayar sebelum motor hilang. Please Help..

  99. nur says:

    salam..sy nk tya mcm mn nk cari agen tarik kereta?sbb sy ada 2 kereta tapi dh bg sewa beli kepada orang lain.masalah sekarang pembeli tersebut dh tertunggak bayaran selama 3 bulan.sy call pembeli no respon.
    nurfithriliklau@yahoo.com

    • shima says:

      Kereta saya dah masuk 5bulan xbayar..bulan depan 24hb dh jadi 6bln..tapi saya simpan and sorok Kereta saya..sye takut Kereta sye ditarik..sye ade masalah kewangan disebabkan sye telah diberhentikan kerja..tapi sye sekarang sudah mula kerja Baru dan ade cadangan utk kumpul duit semula
      ..tapi dengan gaji sye sekarang ni (rm1500) sebulan..sye xpasti sampai bila sye dpt kumpulkan duit tersebut..dan ini akan mnjadikan tunggakan sye lg bertambah..
      Adakah jalan untuk sye selesaikan dengan bank..jika boleh sye xnk Kereta saye ditarik/dilelong kerana hanya tinggal 3tahun saje lagi..

  100. isma says:

    salam,masalah saya dah bagi kat kawan sambung bayar kereta kerana terlalu percayakan dia.last2 saya yg kena tanggung byr bulan2 sebab dia n kereta hilang terus.dah report polis tp ms tu xtahu yg kena buat report hilang br insurans cover,so saya ceritakan yg sbenar kat polis.n ambank call,bila saya bgtau ambank,dia bgtau tggu surat dr mahkamah.sekali saya terlepas hadir ke mahkamah kerana surat lambat sampai dan sekrg dpt surat ingkar hadir mahkamah dan dpt surat dr lawyer utk kutip hutang.ape yg saya perlu lakukan coz colection hari2 telefon tanya bila nk byr hutang…

  101. 'aien says:

    sy ad mslh ygagk rumit. kreta sy eksiden lggr mti scre x sngaje, driver (kwn) yg bwa mse tu xde lsen, pstu dgr xbole claim insurans. so skrg kreta tu tsadai dlm garaj. bulanan ttp kne byr. kalau boleh nak tau cara kurangkan byrn bulann sb rse x bguna je kne byr tp kreta xleh pkai. drver&fmly die xnak btgongjwb sb xmmpu nk byr dsbbkan diorgbru amik alza

  102. fidzmalique says:

    Pembetulan..tarik kereta 9am-9pm..setiap hari boleh tarik,janji ade RO..tarik dulu baru boleh buat report polis..brg kes takde nk buat report tarik ape??balai takkan terima report sekiranye kereta brg kes tak dibawa kebalai polis..jgn memandai2….

  103. norhisham hamid says:

    adakah syarikat kredit utk kereta dan bank prosedurenya sama, sy berhutang dgn sykt kredit utk kereta, tak mampu bayar hampir 1 tahun sebab tidak bekerja kerana sakit. ada org menelefon sy mengatakan yg dia lawyer yg di lantik sykt kredit. menyuruh sy membayar @ memulangkan semula kereta. sekiranya gagal membuat apa-apa tindakan, satu saman akan di keluarkan ke atas sy. katanya lg, cara sykt kredit tk sama dengan bank kerana mereka adalah persendirian. apakah sy perlu pergi ke mahkamah sekiranya sy tidak membayar atau memulangkan kembali kereta yg mereka tuntut. apakah kesannya pada sy sekiranya sy di saman. sy ingin membayar hutang kereta tu tp secara ansuran kerana sekarang ini sy baru sahaja bekerja.

  104. rizal says:

    Pengalaman ketika business down beberapa tahun lalu. Nak kata bank ni teruk x juga.. Masa zaman kejatuhan sampai sesen pun xde,loan repayment overdue hingga 6 bulan. Time tu hp mmg berdering tiap2 masa la,kadang pkl 10 mlm pun masih bank call. Sya bukan masalah hutang kereta xmampu bayar je,tp personal loan,kad kredit,rumah.. huhuhu.. byk kan hutang? mmg stress gila.. Ntah mcmmn satu hari terjawab plk pgln dari public bank (loan kereta) .dah terangkat jawap je la..huhuhu.. pendek cerita saya kata saya x mampu nak blk,klu nak saya pulang kereta pun xde masalah asal jgn ggu saya lg.hahaha.. Namun akhirnya pegawai tersebut (mgkn kesian dan faham) memberi saya jalan keluar – tuntutan insurans dari bencana alam. Dia menyatakan bahawa saya perlu membuat surat tunjuk sbb kepada public bank, dan akan disubmit kpd bank negara.Tapi tempoh bayar blk akan ditambah 2 bln. Lastly saya x buat pun sbb Allah dah beri jalan keluar. bln kelapan saya bayar lumpsum utk 6 bln dan lepas tu bayar sikit2.. setel gak.. cuma klu personal dan kad kredit agak mcm sial sikit..hahahahha

  105. pie says:

    Hutang kereta sudah habis bayar tapi bank telah keluar saman,adakah mereka akan tarik juga kereta?

  106. fauzi says:

    aku baru jer kena tarik moto ari nie..surat ro takde tp tetap kena ambik gak moto..call tuan kedai..tuan kedai cakap settel kat kedai..soalannye kalau aku bayar tunggakkan tu..lepas tu serah moto kat dia..cakap kat dia nak bagi balik moto tu..pastu tak nak bayar bulan2 dah…boleh ker mcm tu..ada idea tak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s