SAMBA

Posted: February 19, 2009 in Debian

Copy from http://yusshalimee.blogspot.com/

untuk samba share.. paling mudah dan paling senang…

1) Mesti jadi ‘root’

2) apt-get install samba-common smbclient smbfs samba ( ni utk debian. lain distro ko install je janji dapat jalan )

3) create user

#adduser mamat

4) smbpasswd -a mamat ( masukkan password utk samba.. nak tukar passwd lain pun boleh.. )

5) pico /etc/samba/smbusers ( create file baru ) masukkan ni :-

mamat = “mamat”

kemudian save dan exit

6) pico /etc/samba/smb.conf

ok di sini ada 4 perkara korang kene buat

security = user map username = /etc/samba/smbusers

bawah share [homes] tukarkan writeable = yes

save dan exit

7) restart samba

beres… skrg ni user boleh akses ke home shared masing-masing dengan memasukkan password tersebut.. ok.. tq

err… macammana nak akses ke share tu? alamakkkkkkkkkkkkkkkk…… korang ni pun satu laaa.. pakai windows kan?heh.. kalau tak pakai windows memang korang tak tanye dah camtu.. pakai windows.. ko pegi kat my computer taip ni je

\\ip-server-ko

kalau dari linux… pakai mount -t smbfs -o username=mamat,password=apaapeje //server-ko /mnt/serveraku

bukak /mnt/serveraku utk tgk file… tq

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s