ShoutCast Server

Posted: February 27, 2009 in Debian, Slackware

How to set up ShoutCast server in Linux using web interface

Step 1 : Install Linux First

I’am using SlackWare server. (Lighttpd + Php5 )

Step 2 : Download SHOUTcast Management Interface

Download Here :

wget http://internode.dl.sourceforge.net/sourceforge/smi/smi-0.3.1.tgz

Step 3 : untar file

tar -zxvf smi-0.3.1.tgz

untar in /var/www/smi

than create database

mysql -u root -p

password: ko punya lahhhhh!!!!

create database smi;

exit;

dah tu lepas abih buat database kena baiki fail config dia plak.

dalam /var/www/smi/include/config.php

tukar kan

$dbhost = “localhost”; //Database Host
$dbuser = “changeme”;  //Database User
$dbpass = “changeme”; //Database Password
$dbname = “smi”; //Database Username

$rootdir = “/var/www/smi”;
dah abis semua ko masuk sini plak.

cd install/

mysql -u root -p smi < create.sql

dah abis se mua  install database plak.

go to http://yourserver/smi/

login : admin

password : admin

pas tu pepandai lah ko tukar username and password tuh..

dah tu siap lah server shoutcast.

kendian ko create new server + port utk shoutcast.

benda alah nih dah menyenangkan aku dalam banyak hal jugak lah sebab nak monitor shoutcast dan reset manual aku punya server tuh tak ade org yg reti linux kat opis aku.

jadi bende alah nih dah menyelamatkan aku dari sakit kepala.

lupa satu lagi ko kena install MRTG kat server tuh

kalau pakai debian

aptitude install mrtg

in slackware

slapt-get –install mrtg

manual nanti lah aku senang sikit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s