Archive for January, 2010

freebsd Compile kernel and enable pf

Posted: January 30, 2010 in Freebsd

How to compile kernel on freebsd in simple way and enable pf on kernel.

# cd /usr/src/sys/i386/conf

# cp GENERIC MYBSD

# pico MYBSD

edit and put this on last paragraph

for pf :

———————————————————————

device          pf
device          pflog
device          pfsync

———————————————————————

# config MYBSD

# cd ../compile/MYBSD

# make cleandepend && make depend

# make && make install

before you reboot to new kernel put this on rc.conf

firewall_enable=”YES”

firewall_type=”OPEN”

I have test and running nuxeo for pkink data managemant

and i get this error..

GadgetException: Unable to retrieve gadget xml. HTTP error 504

This is the solutions

locate this file opensocial.properties

or you will fine it here

/opt/nuxeo-jboss/server/default/deploy/nuxeo.ear/config/opensocial.properties

chnage all localhost to your ip

lmshindig.deploy.host=localhost / change to xxx.xxx.xxx.xxx

lmgadgets.deploy.host=localhost / change to xxx.xxx.xxx.xxx

gadgets.host=localhost / change to xxx.xxx.xxx.xxx

tips and trick for nuxeo!!

Minimal install freebsd

Posted: January 12, 2010 in Freebsd

This how to is complete to install freebsd 7.X

http://lonurhazve.wordpress.com/2009/10/15/minimal-installation-configuration-freebsd-7-2/

thanks!!

How to hidden apache full detect that will expose you server os and apache version.

use this

rania:/etc/apache2# pico apache2.conf

change

ServerTokens Full

to

ServerTokens Prod

/etc/init.d/apache2 restart

test your server using this url

web server detections

http://www.dotcomunderground.com/web-tools/web-server/

http-header

http://www.dotcomunderground.com/web-tools/http-header/

SSHFS on Windows

Posted: January 7, 2010 in archlinux, Debian, Freebsd, My live, Slackware

ahaks dah ramai yg mengaku pakai linux ( ubuntu ) tapi windows tak boleh tinggal

apa2 keje mesti pakai windows hahaa nak menaip lah konon tak secure tapi nak menaip kena pakai word lah plak… ;p

nih mcm mana nak pakai sshfs dalam windows

benda alah ni senang rupanya dalam windows

download jer kat sini pastu install

dokan sshfs

dokan library

download 2 file tersebut install dan pakai…

Mcm mana nak remote fail? kalau ftp tak bukak?

selain pakai winscp atau scp dalam linux kita boleh pakai apa yer secure dan mudah?

SSHFS: Super Easy File Access over SSH

Adalah jawapan bagi semua kemuskilan.

install sshfs untuk remote fail dalam linux dan edit mcm korang edit dalam partions windows / linux.

install sshfs dalam debian / ubuntu

aptitude install sshfs

####### red hat / centos @ fedora

yum install fuse-sshfs

(jangan lupa install utiliti fuse)

aptitude install fuse-utils

add user utk pakai fuse

adduser casper fuse

####### red hat / centos @ fedora

usermod -a -G fuse casper

dah tu boleh lah buat folder utk si hantu casper nih masuk / remote server.

mkdir -p /web/casper

chown casper:casper /web/casper

utk mount folder nih dalam linux sesapa yg pakai ubuntu (mentang2 ubuntu popular sekarang heheeh ramai yg mengaku pakai linux ;p)

atau sebarang linux distro.

sshfs username@domainname/ip:folder /web/casper

example :

sshfs casper@123.123.123.123:d /web/casper

@

sshfs casper@345.345.345.345:

dia akan mintak password

casper@123.123.123.123’s password : **********

dah tuh list kan folder

ls -l /d/casper

########### sshfs without password ####################

This is not recomended for server remote / use on LAN server only

ssh-keygen -t rsa

enter for all questions

than copy the id.rsa.pub to your subfolder .ssh home folder

mv id.rsa.pub /home/casper.ssh/

cat id.rsa.pub >> authorized_keys

chmod 600 authorized_keys

than key in this command on your fstab

sshfs#casper@123.123.123.123:/folder/ /web/casper

exam : sshfs#casper@1.2.3.4:/d/ /web/casper

to unmount this folder

fusemount -u /mountpoint/

Sejarah Unix/Linux.

Unix dibangunkan dan hakcipta milik

AT & T Bell Laboratories.

http://www.bell-labs.com/

Pada tahun 1969

Ken Thompson, ahli kepada pasukan pembagunan

Bell Laboratories, telah menulis semula

“SPACE TRAVEL” daripada mesin GE-645 ke

mesin DEC PDP-11/20. Maka lahirlah Unix.

1970. Bell sanggup memberikan sumbangan kecil

jika applikasi memproses perkataan juga turut dibangunkan.

1973. Unix ditulis semula dalam bahasa C. Ia juga

mula diberikan kepada universiti. Untuk syarikat

dan kerajaan pula dengan bayaran minima.

1974. Unix edisi ke 4, menandakan penerimaannya

di Bell Labs.

1975. Thompson telah membawa Unix edisi ke 6 ke UC

Berkeley. Maka lahirlah BSD. Berkeley Software

Distribution.

http://www.bsd.org/

1978. Lebih 600 mesin menggunakan Unix. Kebanyakannya

di Bell Labs dan universiti.

1980. Microsoft keluarkan XENIX. Unix yang dibina

untuk komputer micro (komputer desktop).

1982. Unix System III dikeluarkan.

1983. Unix System V Release 1.

1985. Release 2.

1987. Release 3. Release 3.2 XENIX digabungkan.

1990. Release 4.

Sejarah penuh disini

http://www.bell-labs.com/history/unix/

Unix mempunyai pelbagai variasi yang dibangunkan oleh

pelbagai syarikat komputer. Antaranya AIX oleh IBM, HPUX

oleh HP, Sun Solaris oleh Sun.

Kepelbagaian jenis Unix ini menimbulkan pelbagai masalah

kepada pengguna. Namun begitu dengan wujudnya POSIX

http://www.ieee.org/ gunakan search cari POSIX

Yang menarik

http://standards.ieee.org/announcements/opengroup.html

perkara dapat diatasi dengan cara membangunkan applikasi

untuk Unix supaya ia boleh digunakan dipelbagai jenis

Unix.

Applikasi dibangunkan akan menurut standard yang telah

ditentukan. Pengguna hanya perlu “compile” semula applikasi

yang didapati.

5 Oktober 1991

Linux pula bermula dengan satu projek universiti oleh

Linus Torvalds yang bertujuan untuk membaiki satu OS

lain MINIX. Linus bertanggungjawab pada kernel Linux

dan kemudiannya mengajak beberapa rakan di Internet

untuk sama-sama membangunkan Linux.

http://www.linux.org/ atau http://www.linux.com/

Oleh kerana Linux mengikut standard POSIX untuk Unix,

maka pelbagai applikasi daripada Unix dapat dibawa

masuk ke Linux. Pelbagai applikasi ini memperkembangkan

lagi Linux dan kerana ia dibentuk dan dibangunkan untuk

PC dan chip INTEL maka ia lebih segera berkembang

mengikut perkembangan PC.

Dengan bantuan jurutera-jurutera pelbagai pembangun

Unix, secara rahsia atau tidak, mereka menyumbang

“driver” untuk pelbagai perkakas komputer.

Pada awal pembagunan mereka terpaksa “hack” perkakas-perkakas

ini kerana sukar bagi mereka untuk mendapat kerjasama

syarikat pengeluar perkakas.

Unix dan Linux adalah dua OS yang berlainan. Yang menjadikan

mereka sama adalah standard POSIX yang Linux ikut.

Ada yang menyatakan Linux adalah clone Unix. Namun begitu

persamaan yang banyak dengan unix menyebabkan ia diterima sebagai

keluarga Unix.

Kesimpulan. Moyang kepada Unix adalah Unix System V, pecahan

keluarga ke dua besar adalah BSD. (Lahirlah FreeBSD

NetBSD dan OpenBSD).

Namun begitu kita boleh lihat kepelbagai cara dan applikasi

Unix telah diambil daripada 2 keluarga ini dalam Unix ada

sekarang seperti AIX, HPUX dan Sun Solaris.

Lawat laman ini untuk melihat pelbagai variasi Unix.

http://www.ugu.com/

Linux sebenarnya adalah kernel OS Linux sahaja. Kernel

adalah engin sesuatu OS. (Haris akan cerita selepas

bab ini). Linux mempunyai

pelbagai pengedar atau Distrobution atau Distro. Yang sama

antara Distro hanyalah kernel Linux sahaja (mungkin beza

pada patch). Setiap syarikat tentukan sendiri apa cara dan

applikasi yang akan digabungkan sekali dengan kernel Linux.

Maka lahir Distro Redhat, Mandrake, Debian, Slakware dan

pelbagai lagi yang boleh peningkan mereka yang baru dengan

Linux.

Jangan pening. Distro adalah Distro. Anda tetap akan

dapat “command line” yang sama dan X yang sama.

Anda boleh fahamkan begini, bagaikan sebuah kereta proton

yang setiap pengedar akan meletakkan pelbagai accessories

untuk membuat ia lebih menarik dan mahal. Hakikatnya ia

masih kereta proton. Engin 1.3 cc dengan gear 5 kelajuan.

X pula adalah engin kepada GUI Unix dan Linux. X dibangunkan

sezaman dengan Unix. Seperti juga konsep kernel Linux.

X server umpama kernel kepada GUI Unix/Linux.

Windows Manager pula adalah apa yang kita nampak pada “screen’

komputer”. KDE, Gnome dan Sawmill adalah contoh Windows Manager.

http://www.x.org/

http://www.xfree.org/

CREDIT TO hizb@hizbi.net