Apa Itu Botnet?

Posted: April 24, 2010 in archlinux, Debian, Freebsd, Slackware

Botnet merupakan perkataan yang digunakan bagi koleksi perisian robot atau bot yang dijana secara automatik. Ia bergerak dalam komputer ‘zombie‘ yang dikawal secara mudah alih oleh penggodam. Proses mencuri sumber perkomputeran sebagai hasil sistem digabungkan menjadi botnet juga dikenali sebagai scrumping.

Perkataan botnet boleh digunakan untuk merujuk kepada satu kumpulan bot seperti IRC bot, iaitu perkataan yang biasa digunakan bagi merujuk kepada sekumpulan compromised computer (dinamakan komputer ‘zombie’), yang mana ia menjalankan program cecacing, kuda Trojan, atau backdoor (lubang) di bawah kawalan satu infrastruktur. Botnetoriginator (bot herder) boleh mengawal kumpulan berkenaan secara mudah alih dan biasanya atas sebab-sebab yang mencurigakan.

Bot biasanya bergerak secara sembunyi dan sukar dikenalpasti kerana ia mampu melindungi pergerakannya dengan menjadi sebahagian daripada internet. Bot baru boleh menyaring persekitaran mereka secara automatik serta mengembangkan fungsinya dengan menggunakan kelemahan pengguna. Apa yang lebih menakutkan, ia boleh menjadi botnet yang mengawal sesuatu komuniti.

Biasanya botnet akan melibatkan pelbagai medium perhubungan seperti dial-upADSL dan kabel serta pelbagai jenis rangkaian seperti pendidikan, korporat, kerajaan dan kadang-kala ketenteraan.

Kajian mendapati, satu perempat daripada semua komputer peribadi yang berhubung dengan internet mempunyai botnet.

(http://www.adiguru.net/2009/11/apa-itu-botnet/)

Diletakkan disini slide dan bahan semasa Seminar berkenaan Botnet yang diadakan di ibu pejabat IMPACT Cyberjaya pada 14/4/2010 dianjurkan oleh TrenMicro.

Seminar ini bertajuk “”The Botnet Storm: Challenges & Global Cooperation”

http://staff.mybsd.org.my/ded1/BOTNET/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s